Ananászlevélből divatos lábbeli - a fenntarthatóság jegyében készül a magyar dizájnercipő

Dobos Emese

5 perc

2019.12.13. 18:00

Sportos és elegáns, színes és extravagáns, könnyed és mutatós. Más-más stílust képvisel a három fiatal magyar cipőtervező, ám a szándékuk ugyanaz: a fenntartható lábnyom.

A fényes, lakkozott felületek, a kocka- és a hegyes orr, a lapos és a platformtalp, a tömzsi blokk- és a tűsarok mellett továbbra is divat a kényelem: a hagyományos sport- és tornacipők, illetve dizájnos változataik pozíciója megingathatatlan. „Lehet műalkotás egy cipő, de a külsőség nem írhat felül mindent, egy tárgy sohasem lehet fontosabb a viselőjénél” – vallja Szilágyi Andrea, a NES Shoes alapítója és tervezője, aki a neves párizsi divatiskolában, a Studio Bercot-ban végzett, és 2004-ben indította el saját márkáját. Szakmai gyakorlata alatt is foglalkozott ugyan tervezéssel, ám igazán akkor mélyült el ebben a világban, majd határozta el, hogy saját márkát hoz létre, amikor egy francia cipőüzletben dolgozott beszerzőként.

Vállalkozása 2015-ben kapott lendületet, és mára ráállt a fenntarthatóságra. Cipői növényi cserzésű és komposztáláshoz előaktivált bőrökből, illetve ananászlevél-alapú, környezetbarát bőrhelyettesítőből készülnek, lebomló anyagú talpakkal. Egyedileg, méretre szabott lábbelijeit egy olyan nyíregyházi gyárban állítják össze kézzel, ahol meggymaggal fűtenek, a villamos energia egy részét napelemekből nyerik, és elítélteket is foglalkoztatnak.