A kerületi képviselők fizetésemelése smafu eddigi "mellékeseikhez" képest

Oroszi Babett

4 perc

2019.12.13. 10:00

A képviselőknek járó pénzek emelését a választások után lehet szörnyülködve tálalni, de úgy is, hogy ezáltal esetleg visszaszorulhat az a gyakorlat, hogy a helyi politikusok az önkormányzati cégektől jutottak a tiszteletdíjuk sokszorosát kitevő "mellékeshez". Volt például, akinek havi 800 ezer is leesett így.

Az önkormányzati választások után több helyen is azzal kezdték a munkát a képviselők, hogy magasabb díjakat szavaztak meg önmaguknak. Ebben úgymond nagykoalíciós egyetértés alakult ki, hiszen olyan helyeken is emeltek, ahol az ellenzék nyert, és olyanokon is, ahol maradt a fideszes vezetés. Az ördög persze ezúttal is a részletekben van.

Megnehezíti a tisztánlátást és az összehasonlítást, hogy az önkormányzati képviselők bére több elemből tevődik össze. Egyrészt van egy – nem túl magas – alapdíj. Ezen felül pluszpénz jár a bizottsági tagságokért. Azt viszont már önkormányzata válogatja, hogy minden egyes ilyen tagságért fizetik-e a külön pénzt, illetve hogy maximálják-e. Extra pénzt kapnak ugyanakkor a képviselők a bizottsági elnöki és a tanácsnoki posztért is.

Ahogy a fizetések, úgy az emelésükre vonatkozó módosítások is meglehetősen változatos képet mutatnak. A fideszes fővárosi kerületek közül például a Pokorni Zoltán vezette XII.-ben az alapdíjat, a bizottsági tagsági és a bizottsági elnöki díjat is megemelték. A szintén fideszes Karsay Ferenc vezette XXII. kerületben ezzel szemben csak a bizottsági tagságokért járó javadalmazáson változtattak.