A pénzügyminiszter nem tudja, mekkora az infláció – "Eljött a paradicsom", 1990. január 4.

Bedő Iván

3 perc

2020.01.05. 16:30

2020.01.05. 16:35

A boltokban kerestek bűnbakokat, de a kormányszóvivő nem érti, miért baj a külföldiek megkülönböztetése. Egy átmeneti kormány hétköznapjai az NDK-ban.

A német egyesítés története 
Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

1990. január 4. – Bűnbakok a boltokban

Az NDK-kormány mai ülésén újabb megkülönböztető intézkedéseket fogadtak el a külföldiekkel szemben. Ezúttal az ellen lépnek föl, hogy külföldiek állítólag spekulációs céllal vehetik igénybe a támogatott árú, tehát olcsó szolgáltatásokat. A kormányszóvivő délutáni sajtóértekezletén felidéztem, hogy a mostani kormány egyik első intézkedése, amellyel alaposan korlátozták a külföldiek vásárlásait, lengyelellenes kampányhoz vezetett, de sok kellemetlenséget okozott a magyaroknak és másoknak is.

A szóvivő visszautasította azt a véleményemet, hogy a gazdaság gyors szanálása helyett a külföldiekben keresik a bűnbakokat. Egyúttal kifejezte reményét, hogy az újabb korlátozást megértés fogadja. A sajtótájékoztatón nem ez volt a helyzet. A tudósítók kérdéseire a szóvivő elismerte, hogy a fodrász nem volt jó példa, mert ott nem lehet nagybani megrendeléseket leadni, és azzal visszakozott, hogy a mosodákra és a tisztítókra gondoltak (a borítóképen egy teterowi bolt akciósan kínál mosógépet 1989 novemberében - Wikipédia/Concorde). További kérdésekre elmondta, hogy eddig ilyen esetek sem fordultak elő, és az NDK-kormány megelőző jelleggel hozta a korlátozást.

Márkabolt Greifswaldban 1990 januárjában

Igazolták magukat

Wikimeda