Honecker helyett Lufthansa a pártlapban – "Eljött a paradicsom", 1990. január 15.

Bedő Iván

5 perc

2020.01.18. 16:00

A Neues Deutschlandban kapitalisták foglalták el a kommunisták helyét, az állampárt kis híján feloszlott, és ingyen osztogatták (egy kicsit) a nyugati cigarettát – a változás jelei az NDK-ban 1990 elején.

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

1990. január 15. – Új Németország, Új Idők

Ami korábban csak Erich Honeckernek és a politikai bizottság tagjainak sikerült, azzal most nyugatnémet cégek hívják fel magukra a figyelmet: időnként egy egész oldalt megtölthetnek a Neues Deutschlandban vagy a Junge Weltben. Igaz, míg a Honecker-féle publicitásnak az egész ország fizette meg az árát, addig a Quelle vagy a Lufthansa maga fizeti a cechet, mégpedig a jelek szerint nem is keveset.

NDK-újságok egy NDK-múzeumban

Keleti propaganda helyett nyugati reklám

Stefan Kühn, Wikimedia