Túl későn kezdtek el intézkedni a kínai járványügyi hatóságok

Németh András

6 perc

2020.01.29. 13:00

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a közép-kínai Vuhanból kiindult koronavírus-fertőzés, és nem kizárt, hogy világjárványt okoz a már a lappangási időszakban is továbbadható kórokozó.

Az egész emberiség történelmében példátlan intézkedésekkel próbálja Kína megállítani a december közepén indult legújabb koronavírus-járványt. Zárlat alá vonták a fertőzés kiindulópontjának számító, két magyarországnyi területű, hatvanmillió lakosú Hupej tartományt, illetve annak székhelyét, Vuhant, ahol az első megbetegedést regisztrálták még decemberben.

Kína-szerte az összes nyilvános holdújévi ünnepséget betiltották, bezárták az ország mintegy hetvenezer moziját, s már nem működnek a kínai Disney-parkok sem. Két hét alatt két – egyenként ezerágyas – kórházat építenek a fertőzöttek számára, s közben több ezer orvost és ápolót vezényeltek Hupej tartomány városaiba.

A hadsereg orvosait is bevetették Kínában

Szomorú holdújév

MTI / EPA

Peking arról is határozott, hogy minden segítséget megad a járvány megfékezéséhez szükséges cikkeket gyártó vállalatoknak. Erre szükség is van, Kínában már hiánycikknek számít az egyébként nem túl hatékony arcmaszk is. Országszerte megtiltották a csoportos turizmust, meghosszabbították a holdújévi ünnepi időszakot, s bejelentették, hogy többnapos késéssel kezdődik meg az iskolákban és az egyetemeken az új félév.