A győri pofon az összefogás újragondolására kényszerítheti az ellenzéket

Gergely Márton, Kaufmann Balázs, Tóth Richárd, Windisch Judit

6 perc

2020.01.29. 18:00

Az együttműködésben hinni kell, és küzdeni érte – ezt üzeni az ellenzéknek az elbukott győri polgármester-választás. Bár az ősszel Borkai Zsolt csupasz hátsóval is megnyerte a várost a kormánypártoknak, Dézsi Csaba András fölényes győzelme gyógyír a fideszes sebekre.

A győztes választás után az következik, hogy

„levetjük az öltönyt, felvesszük a munkásbakancsot, és nekilátunk a munkának”

– mondta Dézsi Csaba András vasárnap este, miután kiderült, hogy a következő szűk öt évben a fideszes politikus vezetheti Győr városát.

A vetkőzéssel kapcsolatban azonban nem árt óvatosnak lenni, de legalább az öltönynadrágot megtartani. Van ugyanis valami ironikus abban, amikor éppen Győr első embere üzeni a magyar politikának: nincs itt semmi látnivaló, mindenki haladjon tovább a nemzeti együttműködésben számára kijelölt úton. A rendszer eddigi legkomolyabb kihívásához ugyanis egy olyan képsor vezetett el, amelyen a város polgármestere kendőzetlenül jelezte, mit gondol keresztényi erkölcsről és az urizálást távolról elkerülő, felelős vezetői gazdálkodásról.

Január 26-án politikai értelemben lezárult Borkai Zsolt ügye, a győriek – a leköszönő városvezető helyére – megválasztották következő polgármesterüket (a jogi eljárások azonban csak most indulnak).

Dézsi Csaba András bevonulása

Új seprű...?

Máté Péter

A számok azt mutatják, hogy a megismételt voksolás előtt megnyugodtak a kedélyek a Duna-parti városban. A tavaly októberihez képest kétezer fővel csökkent a voksolók száma, végül a szavazásra jogosultak 42 százaléka tartotta fontosnak, hogy vasárnap véleményt mondjon.

Ősszel az ellenzéki érzelmű polgárok aktivitása megnőtt, és a DK-ban politizáló Glázer Tímea másfél százalékra megközelítette a hatalmon lévő polgármestert, mostanra azonban a változás igénye elpárolgott, a Fidesz-tábor pedig magához tért. Dézsi nemcsak a korrupciós vádak miatt a 2019-es kampányhajrában bujkáló Borkaira vert rá közel ötezer szavazattal, de a volt polgármester 2014-es eredményét is meghaladta háromezerrel.