Hont: Megroppant-e az Orbán-rendszer?

Hont András

10 perc

2020.02.03. 06:00

2020.02.04. 16:11

Széles körben elterjedt nézet szerint a múlt év végén repedések kezdtek mutatkozni a lassan tízéves Nemzeti Együttműködés Rendszerén. Valóban történt-e változás, és ha igen, úgy a rendszerváltoztatók erősödtek-e meg, avagy a rendszer változik? Egyebek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ az a négyrészes cikksorozat, amelynek ez az első darabja.

 

Ha a szavazástól bármi megváltozna, már betiltották volna. (Emma Goldmann) Magyarországon biztos. (a szerk. megj.)

Különös egy hely ez. A 2014-es választás után meghívtak egy kerekasztal-beszélgetésre, ahol az egyik vitapartner hevesen szidta a rendszert, oda kilukadva, hogy ami Magyarországon van, az diktatúra. Válaszoltam neki, hogy nem, ez nem diktatúra, hanem valami más. Vacak, perspektívátlan és szinte mozdíthatatlan, de nem diktatúra. Nem győztem meg. A 2018-as választás után összefutottunk egy rendezvényen, ahol nekem szegezte a kérdést, hogy fönntartom-e az állításomat, hogy ez nem diktatúra. Válaszoltam, hogy fönntartom, ez nem diktatúra, hanem valami más. Vacak, perspektívátlan és szinte mozdíthatatlan, de nem diktatúra. Ezúttal sem győztem meg. Tavaly októbert követően a választási eredményekkel, az ellenzék demokratikus győzelmeivel látja bizonyítottnak, hogy neki volt igaza a korábbi diktatúravitákban.

Ez a kissé kusza életérzés nem elszigetelt jelenség. Azok körében, akik a rendszert diktatúrázták, sőt diktatúrázzák kitartóan a mai napig, kicsattanó jókedv lett úrrá tavaly október után. Az örömöt állítólag nem illik megzavarni. Lélektanilag persze értem, ám nem vagyok motivációs tréner, és nem osztom azt a véleményt sem, amelyet még az áldott emlékű Katona Tamás történész fejtett ki az Antall-kormány államtitkáraként, hogy tudniillik a sajtó feladata az volna, hogy minden reggel egy csepp mézet csepegtessen a nemzet kávéjába. Fogalmam sincs, milyen a mézes kávé, a cukrosról se nagyon vannak tapasztalataim. Keserűen iszom a kávét, más is tehet néha így, jöjjön hát a feketeleves. Semmi eget, illetve NER-t rengető nem történt tavaly októberben.

Pikó András, a józsefvárosi győztes

Különös hely

Fazekas István

  • Vörös október?

A tavalyi önkormányzati választáson olyan helyeken nyertek az ellenzéki jelöltek, ahol már 2014-ben is masszív összellenzéki fölény volt. A HVG-ben hetekkel a választás előtt megjelent háromrészes cikksorozat nagyjából azokat a településeket sorolja föl, ahol az ellenzék nyert, illetve kiélezett volt a küzdelem.