Trabant és szexpartner nyugatnémet márkáért – "Eljött a paradicsom", 1990. február 15.

Bedő Iván

6 perc

2020.02.15. 16:00

Az NDK-ban még az apróhirdetési újság is tükrözte 1990 elején, hogy nagy változások zajlanak. És a maga teljes valójában eljött a paradicsom, ez lett sorozatunk címe is. De hogy jön ide a kék csempe?

A német egyesítés története

Bedő Iván, a HVG munkatársa 1989-ben és még jó ideig a Magyar Rádió tudósítójaként Berlinben szemtanúja volt a történelmi eseményeknek. Akkori tudósításai szinte naplóvá állnak össze. Most ezeket a posztokat olvashatják, az éppen 30 évvel ezelőtti napok sorrendjében, heti bontásban. Az első "poszt" 1989. december 4-én született, most itt van sorozatunk újabb darabja. A történelmi napló hátteréről itt olvashat.

A sorozat eddig megjelent cikkei itt olvashatók.

  • 1990. február 15. – Eljött a paradicsom

Éppen hogy megkezdődtek a tárgyalások a két Németország egyesítéséről, és Berlinbe máris eljött a paradicsom. Ezt a szó szoros értelmében tessék érteni: a paradicsom Nyugat-Berlinből jött, csakúgy, mint más egzotikus zöldségek és gyümölcsök. Berlinben három nagy élelmiszer-áruházba néhány napja minden reggel friss szállítmány érkezik odaátról, a nagy élelmiszer-kereskedőktől, a Reichelttől. Más elszánt háziasszonyokkal együtt a feleségem is két óra hosszat állt sorba, de végül naranccsal, ananásszal, avokádóval, sőt, szőlővel, uborkával és karfiollal jött haza, a Coca-Coláról nem is beszélve.

Mindez eddig nemcsak így egyszerre, hanem jóformán külön-külön is ritkaságnak számított az utóbbi évtizedekben. A nagy roham holnapra várható: akkor kezdik meg a nyugati műszaki cikkek árusítását a Centrum áruházban. Az árakat NDK-márkában kell fizetni, körülbelül hármas szorzóval a nyugati márkához képest.

NDK-közért Gubenben a valutanunió előtt

Még Kaufhalle és már Tchibo

REGIERUNGonline/Lehnartz