Tóta W.: Orbánértékelés, 2020

4 perc

2020.02.17. 10:00

2020.02.28. 11:00

A miniszterelnök csúcsformában van. Kirakja a Rubik-kockát annak, aki nem bánja, hogy csal.

Minden évben eljön ez a rituálé, amikor megtekintjük miniszterelnökünket, és értékeljük állapotát, ki-ki magának. Nemcsak a hagyománytisztelet, hanem a tudományos érdeklődés és a közéleti érzékenység is hajtja ilyenkor a polgárt. Hiszen ahogy magából a beszédből tudjuk, Európában nemigen van ilyen szerzet, mint a mi államberendezkedésünk. Ahol minden egyetlen emberen múlik.

Jó hír, hogy az alany üzemszerűen működik, képességeit megőrizte, összeomlásra, radikális változásra utaló tünetek nem észlelhetők. Jó kezekben a franchise. Az általa létrehozott, és hatalmát biztosító nagy közös mesét megbízhatóan üzemelteti tovább. Menetrend szerint elkészül a Még drágább a szuverenitásod, jövőre jön A szuverenitás mindig drága, és készül a családi komédia is, a Drágám, add a szuverenitásod.

Újításra már nem kell számítanunk. Ez a csávó ezen a sínpáron fog eldöcögni az örökkévalóságba vagy a bukásba. Benne már nincs másik történet, ebben viszont rengeteg melója van, nem fogja elengedni. Aki le akarja győzni, annak stratégiai meglepetésre nem kell számítania. Taktikája pedig szintén megkövesedett. Kiismerhető a gyengeségeivel együtt.

  • Rajt' ne fogjanak

Nem kell túlfejlett kritikai szemlélet, hogy az ellentmondások éles melléütésként koppanjanak fel a szövegből. Tudjuk, hogy a „nemzeti konzultációra épülő kormányzás” sosem jelentett érdemi beleszólást semmibe, és hogy sosem lesz még szakmai konzultáció se Paksról, nemzeti alaptantervről, olimpiáról vagy arról, hogy Mészáros Lőrincnél túl gyorsan tűnik el a pénz, ezért érdemesebb lenne őt oktatással kompenzálni inkább. Tudjuk, hogy az egész gyöngyöspatai szaldó a harmincada sincs annak, amit a kampányra el fognak költeni. Különbséget tudunk tenni liberális és kommunista között, és a kocsmáinkban sem fordulnak elő annyira egyszerű arcok, mint akik ennek csápolnak. Tudjuk, hogy a klímavédelmi programot hirdető kormánya épp most vett egy szénerőművet személyesen tőle. Tudjuk továbbá, hogy ezeket a miniszterelnök is tudja, de ő mesét mond éppen, és nem úgy fog hazamenni, hogy ejnye, már megint hazudtam, hanem elégedetten nyugtázza, hogy leszállította a rajzfilm újabb fejezetét.

Lekötelezett, függésben tartott csicskák ülik körül. Egyiküknek sem lesz egy árnyalatnyi ellenvéleménye másnap. Erről ismerszenek meg.