Egy náci strici, akiből keresztény vértanút csináltak

11 perc

2020.02.23. 15:00

2020.02.24. 12:25

1930. február 23-án lezárult egy himnuszköltő rövid élete. Az Adolf Hitler vezette Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt himnuszának költője volt ő, s ez a dala szolgált a Hitler vezette Németország (társ)himnuszaként is.

Horst Wessel 1907. október 9-én született Bielefeldben egy evangélikus pap és papleány gyermekeként. A papa a monarchista, nacionalista és antiszemita, jobboldali Néppárt lelkes híve volt, és gyermeke is ennek ifjúsági szervezetébe, a Bismarckjugendbe lépett be 15 éves korában. Innen haladt tovább azokba az ifjúsági szervezetekbe (Viking Liga, Olympia Szövetség), amelyek nemzeti diktatúrát kívántak létrehozni puccs által Németországban.

Miután ezek a szervezetek lebuktak, betiltották őket Poroszországban és maradékaik megbékélni látszottak a parlamentáris demokráciával, Horst átlépett 1926 decemberében az SA-ba (Sturmabteilung, rohamosztag), a Nemzeti Szocialista Német Munkáspárt, röviden a nácik félkatonai ifjúsági szervezetébe.

Ennek a szervezetnek az volt a hivatása, hogy toborozzon és terrorizáljon, harcoljon az utcán meg ahol lehet a többi párt, főleg a kommunisták paramilitáris alakulataival, megvédje a saját pártja rendezvényeit, szétverje a másokét. A weimari köztársaság szűk másfél évtizedében folyamatosan napirenden voltak a puccsok, lázadások, utcai harcok, s ezeknek számos sebesültje és halálos áldozata lett.

  • Goebbels kiszúrta

A Wessel család ekkor már Berlinben élt, és éppen a Judenstrassén, a Zsidó utcában lakott. A papa a főváros egyik legrégibb és legnevezetesebb templomában, a Nikolauskirchében szolgált, Horst pedig jogot tanult a Frigyes Vilmos Egyetemen.

Berlin az 1930-as években - dokumentumfilm:

Josepf Goebbelst, a későbbi propagandaminisztert, minden idők egyik leghatékonyabb propaganda-stratégáját 1926-ban nevezték ki a náci párt berlini vezetőjének. Neki kellett fölhoznia a pártot a „vörös Berlinben”, ahol a kommunisták és a szociáldemokraták különösen erősek voltak. Goebbels felfigyelt a lelkes ifjúra, aki 1929-ben az SA vezetője lett Berlin Friedrichshain kerületében. Otthagyta az egyetemet, minden idejét és erejét a mozgalomnak szentelte, és megírta egy kommunista induló parafrázisaként a „Magasba a zászlót!...” (Die Fahne hoch) kezdetű harci dal (Kampflied) szövegét, amelyet Goebbels le is közölt a lapjában, a Der Angriffban. Ebből lett a szerző halála után a Horst Wessel-lied.

(A szöveg nyersfordításban: