Szeretettel Erdélyből: Gumiszőnyeg-vélemény – a gyergyóditrói ügy személyes lenyomata

3 perc

2020.02.25. 06:00

A Srí Lanka-i vendégmunkások körül támadt viharnak nincs egyetlen olvasata, akárhonnan nézzük is. A legfontosabb, hogy ne első felindulásból foglaljunk állást – figyelmeztet a hvg360 erdélyi szerzője, Demény Péter.

A nagy port felvert gyergyóditrói ügy, amely két Srí Lanka-i vendégmunkás (a fenti képen ők, Mahinda és Plumal láthatók – MTI / Veres Nándor) miatt pattant ki, világunk ellentmondásait mutatta meg. Az emberek egy része, magamat is beleértve, a Facebookról tájékozódik, ami még nem lenne baj, hiszen a Facebook híroldalakat, napi sajtóból származó cikkeket, elemzéseket oszt meg.

A veszély abban van, hogy a közösségi oldalak gyors és árnyalatlan állásfoglalásra késztetnek. Egyfelől tehát a tájékozódás gyors, és az álláspontot is gyorsan kell kialakítani, sokkal gyorsabban még annál is, ahogy a nyomtatott napilapok működnek; másfelől akad, akiben még mindig él az igény az árnyalt „véleményfejlesztésre”.

Amikor megláttam a hírt, egyből arra gondoltam, hogy a magyar kormány idegenellenes propagandája meghozta gyümölcsét, és szintén a Facebookon láttam is ennek nyomait bőven.

Később azonban elkezdtek alapos és jó cikkek születni a neoliberalizmus logikájáról, illetve arról, hogyan mutatkozott ez meg a ditrói esetben.