Vírusgyanú és karantén egy pesti luxushotelben – könnyű rémtörténet 1963-ból

Bedő Iván

3 perc

2020.02.26. 14:00

2020.02.26. 16:31

Amivel most a koronavírus terjedése fenyeget, annak egy anekdotává szelídült premierje zajlott több mint fél évszázada a Royal Nagyszállóban.

Rosszul végződött a nászéjszaka: a fiatalasszony testén reggelre gyanús kiütések jelentek meg. Az ifjú pár mindkét tagja a pesti Royal Nagyszálló alkalmazottja volt, az esküvői ünnepséget is munkahelyükön rendezték, az éjszakát is ott töltötték. A kiütéseket az orvos a fekete himlő tüneteként diagnosztizálta. A halálos veszélyt jelentő fertőző betegség miatt a hotel lakóit és alkalmazottait 1963. augusztus végén nyomban karanténba zárták: többségüket helyben, a szállodában, a dolgozók egy részét az Istenhegyi úton, a védőnőképző intézetben.

Korabeli elegancia: a Royal Nagyszálló hallja 1961-ben

Fortepan, adományozó: Bauer Sándor

Itt érdemes megállni: fekete himlő ma már nincs, csak néhány szigorúan őrzött laboratóriumban maradtak vírustörzsek, hátha szükség lesz rájuk a védekezéshez, ha valakik netán biológiai fegyverként próbálnák használni a himlőt. A kór – tudományos nevén a variola – azon kevés fertőző betegség egyike, amelyet sikerült felszámolni, mégpedig hivatalosan 1980-ra.