Isten karanténban? Kivételesen home office-ban is működik a bűnbánat

3 perc

2020.03.19. 12:00

Április 5-ig elmaradnak az esküvők és keresztelők, a temetésekre pedig csak szűk körben kerülhet sor – így döntött több egyház is. A lelkekkel azonban igyekeznek továbbra is foglalkozni.

„A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak”

– írták a magyar katolikus püspökök a hétvégi közleményükben, hozzátéve, épp ezért nem is tervezik a templomok bezárását. Kedden viszont már az összes nyilvános misét lefújták.

  • Online mise

Erdő Péter bíboros (az alábbi videóban ő beszél a járványról) külön nyugtatásnak szánt pásztorlevelet is kiadott a híveknek arról, hogy a jelen helyzetben, senki ne érezze bűnösnek magát a vasárnapi kötelező misehallgatás kényszerű kihagyása miatt.

Utóbbi kiváltására az online mise- és istentisztelet-közvetítésekbe való aktív bekapcsolódást javasolták a katolikus mellett a protestáns egyházak is. Amelyek közül elsőként az evangélikusok jelentették be a legszigorúbb lépést: püspökeik elsőként írták elő a teljes istentiszteleti „absztinenciát”.

A bizonytalan ideig – de legalább virágvasárnapig (április 5-ig) – meghirdetett intézkedés érvényes az esküvőkre és a keresztelőkre is, temetéseket pedig csak szűk körben tartanak.