Nehezített pályán futnak versenyt a kórházak a koronavírussal

HVG

4 perc

2020.03.25. 10:00

2020.03.25. 10:07

Nagyon sok mindenből hiány van vagy hiány lehet. Védőeszközből és orvosból, nővérből nincs elég, ha pedig még jobban elszabadul a járvány, ágyból és lélegeztetőgépből kell majd sokkal több.

A kormányfő a hét elején ismertette a védekezéshez rendelkezésre álló eszközöket. Forrásaink szerint a minden raktárból, műtőből és intenzív osztályról összeszámolt lélegeztetőgépek esetében ki is jöhet az Orbán Viktor által bemondott 2560-as darabszám. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő kimutatása szerint országosan 1099 működő aneszteziológiai és intenzív terápiás ágy van, ebből Budapesten 346.

  • Még van férőhely, de ennyi nem lesz elég

A fertőzöttek hivatalos száma keddre 187-re emelkedett, míg a nyilvántartás szerint a fővárosban 135 infektológiai ágy van, valamint további 133 tartósan szünetelő, hasonló célra fenntartott fekvőhely. Ezeket, tömeges megbetegedés hiányában, eddig elzárták, de most minden bizonnyal bevethetővé válnak. Az elsőként járványcentrumnak kijelölt Dél-pesti Centrumkórház (DPC) Szent László telephelye a hét elején még bírta kapacitással. Közben megkezdődött a Szent István kórházi telephely költöztetése. A Kútvölgyi úti kórház a kevésbé súlyos esetek ellátására készül, míg a Budai Egészségközpont 120 ágyas, intenzív terápiás lehetőséggel is jól felszerelt, a közellátásra felajánlott kapacitása várhatóan a jövő héttől kerülhet sorra.

Vizsgálatra érkező nővel beszélget egy védőmaszkot viselő nővér Nagykanizsán

A kapacitások határán

MTI / Varga György

Az országos tiszti főorvos a munkatársaival vizsgáltatja a mostaninál lényegesen több fertőzött elhelyezésének lehetőségét, például a korszerű és nagy méretű magánrendelők szükség szerinti kórtermekké alakítását.

Vidéken négy kórházat jelöltek ki a fertőzöttek fogadására.