Gergely Márton: Orbán és a jogállamszabású gorilla

Gergely Márton

4 perc

2020.04.03. 08:00

2020.04.03. 08:45

Kilátástalan próbálkozás a menekültügyről értelmes vitát folytatni. A jog azonban arra való, hogy az érzelmeket félre tudjuk tenni. Az Európai Bíróság ítélete után kimondhatjuk: Orbán szerződésszegésre építette a bölcs országvezető imázsát.

A menekültek kötelező elosztása halott, és ezt a mostani bírósági ítélet sem változtatja meg. Magányos lehet egy döglött ló nyergében üldögélni

– írta a Twitteren az Európai Bíróság ítéletére reagálva a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit. Frappáns szöveg, ám érvelésnek gyenge, és a magyar kormány ügyének is kártékony. Orbán Viktor 2010 óta arra építi illiberális államát, hogy a jog eszközeivel szinte lehetetlen kimutatni autokrata szándékait.

Egy gorilla és egy ember genomja 99 százalékban azonos. Orbán ezt használja ki évek óta. Az általa megrendelt, emberei által megalkotott jogszabályok 99 százalékban azonosak azzal, amit a finn, a német vagy a spanyol törvények is tartalmaznak. És ha ezek a paragrafusok léteznek az Európai Unió más tagországaiban is, akkor azok nem lehetnek ellentétesek az uniós joggal. Így mentette át sorban az uniós rostán azokat a törvényeit, amelyek kőről kőre bontották le a magyar tagállamot.

Hiába látja mindenki első ránézésre is a különbséget egy gorilla és egy ember között, a DNS vizsgálata alapján azt látni: két, egymástól alig különböző emberszabásúval dolgunk. Orbán Viktor lételeme a jogászkodás. Azt keresi mindig, hogyan tudja törvényekbe foglalni a jogállamisággal ellentétes céljait úgy, hogy az „jogállamszabású” maradjon. Ne politizáljunk, lássuk a törvényi szöveget – mondta például egy félmosollyal a CEU kapcsán, és üldözte el az intézményre írt jogszabállyal az egyetemet Bécsig.