Szeretettel Erdélyből: Ámulunk, kicsit félünk. Kelet-Európa nem unalmas

Demény Péter / Marosvásárhely

3 perc

2020.04.07. 09:00

2020.04.07. 09:45

Romániában két olyan járványügyi intézkedést is hoztak, amilyet Magyarországon nem. Egyrészt csak külön dokumentummal lehet kimenni az utcára, másrészt hétvégén a rendőrautókból kötelezően a román himnuszt játsszák.

Ma elindultam vásárolni. Miután Noémi ideadta a terméklistát, szóltam neki, töltsön ki egy „saját felelősségre”-nyilatkozatot is, nehogy elfeledjük, mint a múlt héten, amikor anélkül mentem el, és csak visszaérkezésemkor jutott eszembe, hogy nem volt nálam, ha lebukom, legalább 7500 forintnyi büntetést, vagy ennek sokszorosát kaphattam volna. 

Az ominózus nyilatkozat

Nem ajánlatos otthon hagyni

Maszkot vettem, kesztyűt húztam. Gyalog járok, s a maszk miatt bepárásodott a szemüvegem, a szemüvegem szára miatt folyton lefittyent a maszkom. Múlt héten nem történt így, ez a maszk viszont magánvarrodából származik, szemben az akkorival.

A Kauflandnál nem osztották kétfelé a bevásárlókocsikat, mint a Lidlnél a múlt héten: ott külön álltak a fertőtlenítettek, és külön a használtak. Elő akartam húzni az univerzális érmémet, de akadt beakasztatlan kocsi.

Azt hiszem, mostanában egész Európában ez a helyzet, vagy nagyon hasonló. Írás közben a Mezzót hallgatom, mert annyit teszek az emberiség és a magam érdekében, hogy ha nem muszáj, nem terhelem a netet, nehogy ne legyen – így ha nem feltétlenül szükséges, nem a YouTube-on „zenélek”. A koncertek, operák, balettelőadások közötti szünetekben a Mezzo is a koronavírust megelőző intézkedéseket sugározza, mint a magyarországi és a romániai csatornák.

Az érkező betegeket kérdezik ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában

Mindenütt így van

MTI / Veres Nándor

Romániában persze elég nagy a fejetlenség, egyik volt évfolyamtársam ki is írta a Facebookra: