Prinz Dániel: A feltétel nélküli alapjövedelem nem megoldás

Prinz Dániel

6 perc

2020.04.18. 12:00

2020.04.19. 10:09

A koronavírus-válság különleges megoldásokat kíván, de nem bizonyítja a feltétel nélküli alapjövedelem szükségességét. A Momentum szakértője vitába száll a párbeszédes Tordai Bencével, akinek cikke a minap jelent meg itt, a hvg360-on.

,,Egy másik különbség Milton [Friedman] és köztem, hogy Miltont mindent a pénzkínálatra emlékezteti. Hát engem meg minden a szexre emlékeztet, de próbálom kihagyni a tanulmányaimból.”

(Robert Solow, 1966)

Ne mindenről az jusson eszünkbe:

Ahogy a Nobel-díjas Robert Solow szerint a szintén Nobel-díjas Milton Friedmannak mindenről az jutott eszébe, Tordai Bence legújabb cikkéből látszik, hogy az újbaloldali közgazdászoknak és politikusoknak is hasonló gondolattársítási problémáik vannak. Tordai helyesen méri fel, hogy a koronavírus nem hagyományos gazdaságpolitikai választ kíván, és a hatalmas visszaesés miatt nehéz helyzetbe kerülő embereken nagyon gyorsan kell segíteni. Sőt, még a válságkezelő alapjövedelem ötlete is jó. Az viszont baj, hogy a válságra adott nem hagyományos gazdaságpolitikai válaszok szükségességétől azonnal eljut oda, hogy mindenki láthatja, hogy egyébként meg a válságon túl feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) kell. Itt viszont már elfelejt forrásokról beszélni, pedig az FNA egy iszonyatosan költséges és hatékonytalan intézkedés, amely nem azoknak segít akiknek szükségük van rá.

  • Tesz egy sor nagyjából rendben lévő javaslatot

Tordai cikke a nemzetközi közgazdasági konszenzussal és magyar közgazdászok ajánlásaival összhangban sorolja fel a szükséges intézkedéseket: bérgarancia a munkahelyek megőrzéséért és az álláskeresési járadék kiterjesztése a munkahelyüket elvesztők védelmében. Én is hasonló javaslatokat tettem korábban. Ezután áttér a válságkezelő alapjövedelem tárgyalására. Ennek lényege, hogy a következő néhány hónapban senki ne kereshessen kevesebbet 100 ezer forintnál, mindenkinek legalább erre a szintre kell kiegészíteni a jövedelmét. Bár a Párbeszéd politikusa szerint ez pártjának a többi politikai erőtől eltérő javaslata, hasonló lépést javasolt például a Momentum 5 héttel ezelőtt és Botka László szegedi polgármester két hete. Miért javasol hasonló intézkedést a baloldali zöld Párbeszéd, a középre húzó Momentum és a volt szocialista, éppen független Botka László? Mert rövid távon egy ilyen intézkedés segíthet elhárítani a szociális katasztrófát vagy legalább mérsékelni a legnehezebb helyzetbe kerülők terheit. Emellett fontos előnye, hogy egyszerű, átlátható és könnyen megvalósítható, ami fontos egy olyan válsághelyzetben, amikor gyorsan kell lépni. Emellett ez az intézkedés viszonylag jól céloz: oda tesz több pénzt, ahol ez a pénz hiányzik.