Die Zeit: Orbán Viktort elcsábította a sötét oldal

HVG360

3 perc

2020.05.30. 07:00

2020.05.30. 07:12

A német lapban Orbán Viktor 10 éves kormányzását tekintik át. Az elemzés szerint a járványban használt rendeleti kormányzás is az igazolta, hogy Magyarországon minden hatalomtól Orbántól ered, ha ő azt úgy látja jónak.

Az 1989-es szabadságharcos Magyarországot mára tekintélyelvű vonásokat mutató illiberális állammá alakította át, írja a miniszterelnök utóbbi egy évtizedét áttekintő elemzésében a haladó német értelmiségnek szánt hamburgi Die Zeit. A szerző, Ulrich Krökel úgy véli, a politikusnak van mit ünnepelnie, hiszen holnap lesz 57 éves, és nagy korszaka 2010. május 29-én kezdődött.

A forradalom mesterterve persze már régen ott pihent a fiókjában. Indult az új médiatörvénnyel, úgyhogy az ország napjainkra a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság listáján a 23-ikról a 89-ikre zuhant vissza. De a jogszabály csak a nyitányt jelentette, mert a Fidesz utána frontális támadást indított a liberális, demokratikus jogállam ellen. Következett a választási törvény, majd átírták az Alkotmányt, lényegesen korlátozva az Országgyűlés és az igazságszolgáltatás jogosítványait. A hatalom átkerült a kormányhoz.

A hozzáértők nagy része azt mondja Európában, hogy illiberális demokrácia nem létezik, mert nincs jogállam szabadság nélkül. De Orbán alapvetően a liberális ideológiát utasítja el, benne elsősorban a kisebbségek jogaival.