Economist: Hogy a pénzek ne Orbán üzletfeleinél kössenek ki

HVG360

3 perc

2020.05.31. 07:00

Kemény viták várhatók a nyáron az Európai Bizottság újjáépítési alapjának szétosztásáról, nagyjából olyan légkörben, mintha Nagy-Britannia nem is vált volna ki. A mérvadó brit gazdasági hetilap, az Economist szerint az már biztos, hogy az elköltés szabályain szigorítani fognak.

A lap Nagy Károlyról elnevezett, legtekintélyesebb kommentár rovata a Brexit áldásos hatásának tartja, hogy olyan mentőcsomagra készül Európában, amely elképzelhetetlen lenne, ha a britek még mindig tagok volnának, mert bizonyosan megakadályoznák. Ám a szigetország nélkül összefog az unió. Ennek eredménye az 500 milliiárdos alap, amelyet adományként juttatnak majd főleg a nagy bajban lévő déli államoknak, illetve a Bizottság felvesz egy 250 milliárdos hitelt is. A kettő együtt a mélyebb együttműködés felé mutat. Annál is inkább, mert beszállt minden nagy tagállam.

Persze azért így is vannak kérdőjelek, mivel még nem világos, hogy a végén mennyire fogadják el az elképzelést a takarékos négyek, vagyis a dánok, a hollandok, az osztrákok és a svédek. És hát az egyeztetések csak most indulnak.