"Fapados" olimpiát el tud képzelni Budapesten Karácsony Gergely kabinetfőnöke

Hamvay Péter

5 perc

2020.02.11. 14:00

Balogh Samu várostervező dolgozott már a kormánynak és a Momentumnak is, sétákat szervez a Wekerle-telepen, és nemcsak a közösségi közlekedés híve, hanem a kevesebb közlekedésé is. HVG-portré.

HVG: Látom a biciklissisakot, nem fél, hogy a köztévé majd leleplezi, hogy ült már autóban?

Balogh Samu: Sőt van a családban egy autó, amit én szoktam használni, főleg, ha vidékre megyek, de alapvetően közösségi közlekedéssel és biciklivel járok. Persze van, amikor az autó a leghatékonyabb közlekedési eszköz, de érdemes minél többször sétálni, biciklizni, tömegközlekedni. Hosszú távon a nagyvárosokban az autótulajdonlásnak nem lesz sok értelme.

HVG: A sisakon kívül semmi személyeset nem látok az irodájában, ennyire rövid távra tervez?

B. S.: Ennyire frissen költöztem be. Két nagy, Budapestet ábrázoló térképet szeretnék – egy hagyományosat, és egyet, ami a tömegközlekedést mutatja –, de kiderült, hogy készíttetni nagyon drága, így majd összeszerkesztem őket én magam. Illetve Karinthy Találkozás egy fiatalemberrel című novelláját is szeretném kitenni az asztalomra.

HVG: 28 évesen még nem sok elszámolnivalója van. Állítólag már gyerekkorában várost épített gyufaskatulyákból – hogyhogy nem nőtte ki?