Postabank-ügy, titkos szerződés: milliárdok üthetik a szemfülesek markát

Gyenis Ágnes

6 perc

2020.02.17. 06:00

Még mindig súlyos kötelezettségei lehetnek az államnak a bő 200 milliárd forint közpénzt felemésztő Postabank-sztori miatt – derül ki egy évtizedes ügy legújabb fordulatából.

Húsz esztendő – még egy ember életében sem elhanyagolható idő, nemhogy egy felszámolás esetében. Ki emlékszik ma már a Zöld Gyula nagyvállalkozó érdekszférájába tartozó szolnoki húsipari Solami Rt. büntetőeljárással tarkított csődjére? Az az 1300 kistermelő-beszállító mindenesetre biztosan, akik – vagy már csak az örököseik – máig várják a pénzüket az egykori Postabank jeles adósától. Pár hónapja egy másodpercre felcsillant a remény, hogy talán visszakaphatják a kamatok nélkül 650 millió forintjukat.

Történt ugyanis, hogy évtizedes pereskedés után a bíróság jogerősen kimondta: a Solami benyújthatja másfél milliárd forintos követelését a Postabank egykori szennyesét kezelő állami Reorg-cégcsoport egyik, mindmáig létező tagjának, a Reorg-Faktornak a felszámolásában. Utóbbi sem most kezdődött, idestova nyolc éve zajlik. A Magyar Nemzeti Bank alá tartozó PSFN felszámolócég nevében eljáró Makó Péter 2019-ben be is fogadta a Solami követelését, sőt az adótartozásokat is megelőző pozícióba helyezte azt.

Amikor a Postabanknál még minden szép és jó volt:

De hogy támadhat kártérítési igénye annak, aki tartozik? Hát úgy, hogy a Postabank bedőlése után a követeléseit átvevő Reorg-csoport egyik vállalata szabálytalanul indított végrehajtást a Solami ingatlanaira, amelyeket meg is szerzett, sőt részben el is adott. Ezért ítélte meg a kártérítést a Solaminak a bíróság. Ettől még a húscégnek persze meg kellene fizetnie a kamatostul szintén milliárdos tartozását, de a két követelés egyelőre nem üti ki egymást. Csia László felszámoló ugyanis azt állítja: a Reorg-Faktor kissé elkésett, mivel több mint tíz évvel ezelőtt kellett volna bejelentenie a hitelezői igényét.