Jakab Péter: Egy jelölt, két lista

Jakab Péter

3 perc

2020.02.14. 14:02

2020.02.14. 14:28

Páros publicisztikát közlünk a két legnagyobb ellenzéki párt vezetőjétől, az összefogás lehetőségeiről. Jakab Péter, a Jobbik elnöke amellett érvel, hogy közös egyéni jelöltek mellett a Jobbik, a Momentum és az LMP alkosson egy listát, párhuzamosan egy DK-MSZP listával.

A magyar dolgozók háromnegyede az átlagbér alatt keres, több mint egymillióan élnek minimálbérből vagy garantált bérminimumból, miközben az ország vagyonát szétlopja és külföldre menti Orbán Viktor és bűnbandája. A helyzet egyértelmű: el kell zavarni a kormányt, mert ezt diktálja a nemzeti érdek. De hogyan? Melyik út vezet legbiztosabban a kormányváltáshoz? A válaszhoz a matematikát, illetve a közelmúlt választási tapasztalatait célszerű segítségül hívni.

A 2018. évi országgyűlési választáson a Fidesz a belföldi voksok 47,4 százalékát szerezte meg, a választókerületek nagyjából felében pedig 50 százalékos vagy jobb eredménnyel végeztek a jelöltjei. Noha sem az EP-választás, sem az önkormányzati választás nem Orbán szája íze szerint alakult, a Fideszre országosan leadott szavazatarányok lényegében nem változtak 2018 tavasza óta.

Az önkormányzati választásból két dolgot biztosan megtudtunk. A Fidesz legyőzéséhez közös jelölteket kell indítaniuk az ellenzéki pártoknak. Ez vitán felül áll! De

a pártlisták szintjén ugyanez a teljes összefogás már öngyilkosság lenne, ugyanis az ellenzéknek nincs elég szavazója a biztos többséghez.