Az építőipar megúszhatja a válságot, de nem kizárt a teljes leállás

Rajki Diána

5 perc

2020.04.01. 05:00

2020.04.01. 05:34

Az építőipar is megsínyli a vészhelyzetet, de már körvonalazódnak a kármentési tervek az ágazatban – derül ki az iparág cégvezetői körében végzett felmérésből.

Az építőanyag-kereskedelem még nincs felkészülve az online megoldásokra, a gyártásban és a kivitelezésben pedig nyilvánvalóan nem létezik home office. A szektor különböző területein dolgozó cégek vezetői júniusig lassulást, akár 15–30 százalékos visszaesést várnak. De a piacon dolgozó jelentős cégek stratégiáért felelős vezetői – a jelen helyzet biztonságának megteremtése és a felfokozott kereslet kezelése mellett – már a válság utáni időszakra, az év második felére koncentrálnak.

Az építőiparra talán nem lesznek annyira drasztikus hatással a következő hónapok, de néhányan a legrosszabb forgatókönyvet, a teljes leállást sem tartják kizártnak. A „biztonság ma, tervteljesítés holnap” jelszó jegyében most az építőiparban is a dolgozók egészségének megóvása a prioritás, így a higiénés biztonság növelése mellett az irodai részlegeken sokan már home office-ban dolgoznak.