A járvány miatt bezárkózott nagyszülőket is védi ez a találmány

HVG

2 perc

2020.04.04. 13:10

Azoknak kínál megnyugtató megoldást egy amerikai cég, akik folyamatosan tudni szeretnének arról, hogy mit csinál az otthonában egyedül élő idős hozzátartozójuk. Kamerarendszer helyett okosszenzorokat telepítenek a lakásba, ezek aztán egy okostelefonos applikáción keresztül jelentik a legfontosabb információkat az aggódó családtagoknak.

Aligha gondolta volna két éve Ryan Herd, hogy új vállalkozása egy világjárvány idején is megállja majd a helyét, sőt növekedési potenciál rejlik benne a válságos időkben. A New Jersey állam északi részén élő, negyvenes évei végét taposó férfi csupán saját, rákos daganattal diagnosztizált édesapja miatt aggódott, őt szerette volna biztonságban tudni, ha már személyesen nem lehet vele állandóan.

Ryan Herd az idős édesapjával

Szülőfigyelő vállalkozás

Facebook

Hiába nézett azonban körül az okoseszközök piacán, nem talált olyan komplex rendszert, ami megfelelően diszkrét, ugyanakkor megbízható információkkal szolgál az otthoni helyzetről. Ráadásul az apjával sem volt könnyű dolga, aki irtózott attól, hogy bekamerázott lakásban éljen, viszont terhelni sem akarta a fiát, és állandóan csak azt hajtogatta:

Nincs semmi bajom, minden rendben van.

Ebben a patthelyzetben jött az ötlet, hogy okosszenzorokkal szerelje fel apja házát, amelyek jelzik, mikor van szükség segítségre. A jeladók olyan jól beváltak, hogy fejlesztésükre és gyártásukra céget alapított Caregiver Smart Solutions néven, amivel vállalkozói díjat is nyert az idei januári szórakoztatóelektronikai szakvásáron, a Las Vegas-i CES-en.