"Orbán gulyásfasizmusa a legnagyobb teljesítmény Franco diktatúrája óta"

Gergely Márton

6 perc

2020.04.09. 09:00

2020.04.09. 09:03

Orbán Viktornak nem kell túlélési üzemmódba váltania, hogy a jelenlegi válságot uralni tudja – állítja Anton Sekovcov, a Bécsi Egyetem oktatója. Az ukrán kutató szerint a járvány tovább gyorsítja az európai szélsőjobb átalakulását, fősodorba kerülését. A nyugati mozgalmakban mintaállammá egyre inkább a késő-Kádár-kori Magyarország válik.

Miközben a nyugat-európai populista pártok éppen zsugorodnak, ön szerint Orbán Viktornak volna oka ünnepelni.

Anton Sekovcov: A magyarországi rendeleti kormányzás kétségtelenül az európai szélsőjobboldali mozgalmak legnagyobb teljesítménye Franco spanyolországi diktatúrája óta. És nem gondolom, hogy a felhatalmazási törvényt a koronavírusra való felkészülés motiválta volna. A parlamentarizmus felfüggesztésének csak ürügyét adta a járványhelyzet, már jó ideje tervezhettek ilyen lépést.

Európa-szerte a kormányon lévő politikai erőknek kedvez a járvány. Hogyan profitálnának belőle a populista pártok?

Az emberek az államtól várnak most reményt, a hivatalos szerveket a kormányokkal azonosítják, tőlük várnak iránymutatást. Ezért az európai populisták közül többen is úgy döntöttek, nem most van a hatalmon lévők megkérdőjelezésének ideje. Sőt, kifejezetten támogatják a súlyos korlátozásokkal járó óvintézkedéseket.

Megelégszenek azzal, hogy az általuk régóta követelt nemzetállami, bezárkózó eszközök működésbe lépjenek. Hirtelen politikájuk elkezd a fősodor pártjaihoz hasonlítani.

A magyar kormányfő mindig egyensúlyt tartott az ideológiai vezető és a pragmatikus menedzser szerepe közt.

Nincs ellentét a kettő közt. Minden ideológia a hatalom megszerzésére és megtartására irányul, sosem puszta filozófia. A hatalom pedig mindig pragmatikus. A magyar felhatalmazási törvény megkönnyíti a kormányzást, ugyanakkor az első héten arra használták fel a válsághelyzetet, hogy megtiltsák a nemváltoztatás anyakönyvezését, és ezzel a magyar társadalom aprócska kisebbségének, a transzszexuálisoknak a jogait csorbítsák. Nem tudom elképzelni, hogy a magyar polgárokat a legcsekélyebb mértékben is érdekelje ez a kérdés. Ennek csak ideológiai motivációja volt.

A módosítás külpolitikai használatra készült?

Orbán pozicionálni próbálja magát Európán belül, mint a konzervatív forradalom, a kultúrharc vezére. És ebben a politikai közegben nyerésben is van. Számos szélsőjobboldali párt tekint Orbánra reménnyel, hogy ha a magyar kormányfőnek sikerülhet, akkor talán egyszer nekik is fog.

Ön szerint Nyugatra tekint Orbán, vagy a keleti nyitást befejezve kész arra távozni, amerre felkel a Nap?