Necces lesz: mégis mit fogunk 2021-től használni a műanyagok helyett?

Bedő Iván

3 perc

2020.06.06. 06:15

Dizájntermékek és házilagos megoldások is pótolhatják az egyszer használatos műanyag holmikat, amelyeknek jövőre el kell tűnniük.

Környezetbarát tok védi, mosható, több színben kapható. Ez a nagy becsben tartott darab nem más, mint a környezetbarát vattarudacska. A dán formatervezők műve, a LastSwab csak egy példája annak, hogy az EU jövőre érvénybe lépő műanyagtalanítási határozata (néhány egyszer használatos holmi tilalma) mennyi ötlettel gazdagítja az emberiséget.

Fölvetődhet, hogy mi végre a sok hűhó e semmiségért. Köztudottnak kellene lennie, hogy szakorvosok szerint nem ajánlatos fültisztító pálcikával fület pucolni. Smink eltávolításához sok más lehetőség adódik, például kendőcskék, akár mosható változatban is. A kazettás magnók görgőinek tisztítása pedig keveseket érint. Mégis, a dán dizájnerek tavaly 22 perc alatt elérték 190 ezer dolláros céljukat a Kickstarter közösségi finanszírozási oldalon. Népszerűnek tűnik tehát az ezerszer is felhasználható pálcika.

Egyébként is, csupán megszokás vagy kulturális hagyományok kérdése, hogy a higiéniai holmik közül ki mit dob el vagy használ újra.