Egy majdnem elfeledett növény lehet a klímaváltozás nagy nyertese Európában
A ciroknak számos előnye akad a kényesebb fajtákkal szemben, és rengeteg felhasználási területe van.
Akinek a cirokról a söprű jut eszébe, az nem téved, de nem is igazán naprakész és jövőbe látó. Az idei aszályos nyáron – amelyet a prognózisok szerint újabb hasonlók vagy még rosszabbak követhetnek – a világgazdaság hírei közé is bekerült a Reuters riportja egy Párizs környéki szántóról, ahol nem hervadozik a gabona, mint más földeken, hanem vidáman zöldell. A tudósító akkor látta az egészséges leveleket és a telt kalászokat, amikor Eudes Coutte és fivére birtokán járt.
Ez is jelzi a klímaváltozás, illetve az ahhoz való alkalmazkodás egyik következményét: az Európa-szerte sokáig szinte elfeledett cirok – nemzetközi nevén: sorghum – visszatérőben van az öreg kontinensre. Leginkább takarmánynak alkalmas, és e minőségében a kukorica helyettesítője lehet. De az sem elhanyagolható, hogy gluténmentes liszt készíthető belőle, kuszkusz alapanyagának is jó. Mérsékelt övi újrafelfedezése persze elsősorban annak köszönhető, hogy jól bírja a meleget, alig akad kártevője, ezért a növényvédő szerekkel is spórolni lehet a termesztésekor, és általában is kevés gondozásra szorul, műtrágyából is keveset igényel. Az európai célcsoportba nyilván beletartoznak a környezet- és egészségtudatos vásárlók is.