Szeretettel Erdélyből: Vékony levesek, masszív sütemények, és további román gasztrorejtélyek

3 perc

2024.03.05. 11:30

2024.03.05. 12:37

Ha az ember sétál a világban, és folyton az otthoni konyhára áhítozik, akkor tulajdonképpen nem is látott semmit, írja szerzőnk, és meg ismertet bennünket a román konyha pár jellemzőjével, és annak néhány emblematikus fogásával.

Lucskos káposzta, tárkonyos leves, töltött karalábé, gulyásleves – román barátnőm mindegyiktől odáig van. Az azonban nem elég, hogy „román”, hozzá kell tenni, hogy a történelmi Regátból származik, Pitești-en született, a Kárpátokon túl, mármint, ha Erdélyből nézzük. Ezért aztán ő semmiről nem hallott, amiről például antropológus évfolyamtársnőm erdélyi román férje igen.

Az ételek közötti különbség, a kulináris eltérések az azonos nyelvűeket is szembeállíthatják. Emlékszem, Gundel-Takács Gábor egyik műsorában mennyire megütközött a töltött paprikán, melyet az egyik vetélkedő tejföllel szeretett enni – később is visszatért erre, s egy fogás kapcsán, amit senki nem eszik tejföllel, lecsapott: „tejföllel különlegesen undorító”. Holott mi is tejföllel ettük a töltött paprikát, esküszöm az életemre.