Most már senki nem úszhatja meg a csokidrágulást: zsinórban negyedik éve nincs elég kakaó a világpiacon
Újabb csúcsokat ostromol a kakaóbab ára, a multicégek más alapanyaggal „dúsítják” a termékeiket, a manufaktúrák viszont nem tudnak eléggé árat emelni. A csokoládé egyre inkább luxustermékké válik.
A legjobban teljesítő árutőzsdei termék 2024-ben a kakaó volt: két év alatt több mint négyszeresére, tavaly pedig kétszeresére emelkedett a világpiaci ára. A tavaszi csúcsot jelentő közel 12 ezer dolláros árfolyam az év legvégén tovább nőtt, és december 16-án a 13 ezer dollárt is megközelítette. Az időjárás ugyanis az utóbbi években nem volt kegyes a világ fő kakaótermesztő régiójának számító Nyugat-Afrikával. A globális termés több mint kétharmadát adó Elefántcsontparton és Ghánában a kedvezőtlen klíma miatt évek óta jóval alacsonyabb a termés, mint amennyire a világpiacnak szüksége volna. Az ICCO iparági szervezet legfrissebb jelentése szerint a 2025-ös szezon lesz zsinórban a negyedik év, amikor globális ellátási zavar alakulhat ki, becslésük szerint közel 500 ezer tonna hiányzik a piacról.
A magas ár az árupiacokon több mint egy évtizede nem látott alacsony likviditást okozott, ami szélsőséges ingadozásokhoz vezetett, egyes kereskedési napokon az árak akár 1500 dollárt is változtak. A tavaly decemberi árrobbanást például egyetlen nagy csokoládéipari szereplő bevásárlása okozta – mondta a HVG-nek egy iparági forrás.
„Aranyáron lehet csak jelenleg szerződést kötni” – foglalja össze a jelenlegi helyzetet Nánay Csilla, a cukrász- és édesipari termékek nagykereskedelmével foglalkozó Goodwill National Zrt. ügyvezetője. A vállalat akár két-háromszor annyi kakaóport is el tudna adni a magyar piacon, ha lenne: előfordult, hogy már lekötött tételt mondott vissza a beszállító.