„Aki megtanulja a cukkinit sokféleképpen elkészíteni, az hosszú távon is elégedett” – így él egy hazai zöldségközösség

5 perc

2025.06.01. 08:30

Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá – mondja Dezsény Zoltán mezőgazdász, aki kaliforniai mesterdiplomával Nógrád megyében, a 400 lakosú Terényben visz egy Magyarországon nemigen ismert különleges gazdaságot. HVG-portré.

Maradt valami a régi háztájizó tudásból vidéken, tudnak ebből meríteni?

A háztájinak nagy jelentősége volt a szocializmusban, az ellátás jelentős részét adta, de a rendszerváltással összeomlott a védett piac, s ezek a gazdaságok nem voltak versenyképesek az új szabadpiacon. Ráadásul hasonlóan működtek, mint a téeszek, intenzív, műtrágyára és növényvédő szerre alapozott gazdálkodást folytattak. Mi más modell alapján működünk, hangsúlyosan figyelembe véve az agroökológiai szempontokat. Nem használunk vegyszert, nem bolygatjuk a talajt. Évente új komposztréteggel fedjük a földet, ami nemcsak tápanyagforrás, hanem mulcsanyag is, véd a kiszáradástól, az erős napsugárzástól, jótékony hatással van a talaj életközösségére, végső soron folyamatosan növeli annak termékenységét.

Mit jelent a közösség által támogatott mezőgazdaság?

Ez a termelő és fogyasztó bizalmán alapuló szoros együttműködési keret Japánból eredeztethető az 1960-as évekből. Nem piacon értékesítünk, hanem a közösségünk tagjai számára termelünk, akik havonta egy állandó összeggel megfinanszírozzák a működést, és minden terményt egyenlően osztunk el.