hvg360 loader

Korábbi cikkek

Egy kis trükközés és négyből négy ember ugyanazt az ételt választotta

pszichológia
2019.11.03. 09:00 1 perc

Ismét bebizonyosodott, hogy nincs olyan ember, akit ne lehetne manipulálni.

Egy generációnak segített jobb szülővé válni – pályatárs emlékezik Vekerdy Tamásra

pszichológia
2019.10.09. 13:00 3 perc

Mindenki válláról levette a megfelelési kényszer és a bűntudat terhét, megtanította, mibe lehet kapaszkodni, ha elbizonytalanodnak abban, belefér-e a szeretetteljes nevelésbe, ha gyerekeiket korlátozzák valamiben. Deliága Éva pszichológus írása.

Vekerdy Tamás: "Mindaz vagyok, amit kiátkoztak: internacionalista, zsidó, homoszexuális, szabadkőműves, liberális"

pszichológia
2019.10.09. 08:40 5 perc

Évtizedek óta a gyermeknevelési témák legfőbb szakértőjeként szerepelt a sajtóban, de nem tartotta magát tévedhetetlennek. Közéleti, politikai kérdésekben is rendszeresen megszólalt, a rendszerváltás előtt és mostanában is. A HVG 2016-ban készült portréinterjúja a most elhunyt pszichológusról.

„Az én kis női nyavalygásaim”

pszichológia
2019.09.19. 17:00 7 perc

Abban ma már egyetértenek a történészek, hogy a nemi erőszak és a nemi erőszakkal való riogatás is a hadviselés része volt a második világháborúban, a jelenségről azonban még mindig nagyon keveset tudunk. A történetek és a traumák feltárásában sokat segíthetnek azok a naplók, amelyeket maguk az áldozatok írtak. Kunt Gergely történész legújabb könyve, a Kipontozva… ezeken a naplóbejegyzéseken keresztül a történelem egy nagyon személyes olvasatát adja.

Gregó Judit: Macska-egér harchoz vezet, ha bizonytalanul kötődünk egymáshoz

pszichológia
2019.07.12. 12:00 6 perc

Az anyák és a gyerekek közti kötődés a klinikai szakpszichológus szerint nagyban meghatározza a felnőttkori kapcsolatokat. Vannak, akiknek súrlódásmentes, másoknak vesszőfutás az életük. Interjú.

Egyre magabiztosabb dolgozókat keresnek a munkaerőpiacon

pszichológia
2019.06.19. 05:00 6 perc

Miért elengedhetetlen az önbizalom a karrierépítéshez? Miként jöhetünk tisztába az erősségeinkkel? Hogyan tudjuk eladni magunkat az álláspiacon? A HVG Extra Business magazin egyebek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a téma három szakértőjénél.

"Amikor meghalt, megéreztem azt az erőt, ami benne volt"

pszichológia
2019.11.01. 07:15 11 perc

A 18 éves Gabi története arról, hogyan küzdött meg fájdalmával, amikor elveszítette édesanyját. Singer Magdolna Ki vigasztalja meg a gyerekeket című könyvében hasonló személyes tragédiákról mesélnek gyerekek, fiatalok. Amikor az író leírta ezeket, többször elsírta magát.

Vekerdy Tamás: A gyerekkel együttélés két alapelve

pszichológia
2019.10.09. 09:20 5 perc

Vajon a gyerek földi létének értelmét az adja, hogy kibontakoztassa magát? S a feladatunk csak az lehet, hogy segítsünk neki kibontakozni? Egyik korábbi írásával is emlékezünk a 84 éves korában elhunyt író, pszichológusra.

Jellegzetes sorsmintákat rajzol ki a gyermek nélküli nőkről szóló interjúkötet

pszichológia
2019.07.14. 16:00 1 perc

Tanács Eszter Nők gyermek nélkül című könyvében 18 feltárulkozó vallomás olvasható, ismert nőké is.

„Önbizalomból sosem lehet túl sok” - interjú Lakatos Márk stylisttal

pszichológia
2019.06.19. 05:00 7 perc

„Ha megszületik a külső szem, akkor az ember teljesen másképp viszonyul a saját problémáihoz, félelmeihez, a testéhez” – mondja az ország legismertebb stylistja, aki hivatalból segíti hozzá az embereket a pozitív önértékeléshez. A sajátját megtalálni nem volt könnyű, de úgy érzi, mostanra sikerült. Lakatos Márk a HVG Pszichológia Magazinnak adott interjút.