Eduline
Eduline
Tetszett a cikk?

Számtalan YouTube-csatorna közül válogathatnak azok, akik szívesen mélyednének el a fizikában, a csillagászatban, a matematikában, a biológiában, a vegyészetben vagy bármilyen más tudományban. Az otthoni tanulásból ráadásul azok sem maradnak ki, akik nem beszélnek angolul.

A YouTube legjobb tudományos csatornáit választotta ki a GeekWrapped csapata, hat különböző – csillagászati, fizikai, matematikai, biológiai, kémiai és általános – kategóriába sorolva a népszerű tudományos YouTube-csatornákat. Ezek közül számos csatornának több millió feliratkozója van: a sokféle tudományos és technikai témával foglalkozó SciShow-t például 5 400 ezren, a rövid geológiai, anatómiai, etológiai, pszichológiai videókat kínáló MinuteEarth-t kémillióan, a TED csatornáját pedig majdnem tízmillióan követik figyelemmel.

Ám nem csak ezeket a YouTube-csatornákat érdemes követni – a következő csatornákon is hetente több érdekes tudományos videót nézhetünk meg.

Physics Girl és Numberphile

A Massachusetts Institute of Technology, vagyis az MIT két hallgatójának, Dianna Cowernnek és Tyler DeWittnek is népszerű Youtube-csatornája van. A közel egymillió feliratkozóval rendelkező Physics Girl videóiban nagyon érdekes fizikai kísérleteket hajtanak végre. Tyler DeWitt – aki jelenleg is PhD-hallgatója az egyetemnek – oktatóvideóival segít a hallgatóknak kémiából, de nemcsak egyetemistáknak, ugyanis csatornája komoly mentőöv lehet a középiskolai tananyagban elakadt diákoknak is.

Brady Haran filmkészítő, a BBC volt munkatársa ma már csak a Youtube-nak él. Numberphile nevű Youtube-csatornájának közel két és félmillió követője van. Matematika témájú videóiról azt írja a GeekWrapped, hogy azok számára is érdekes lehet, akiket nem érdekel a matek. Brady Harannek egyébként számos más témájú csatornája is van a Youtube-on: a Periodic Videos a kémia, a Sixty Symbols pedig a fizika és a csillagászat világába vezet be.

Tudományos kurzusok – magyarul

Ezek a YouTube-csatornák természetesen angol nyelvűek – vagyis a videók megértéséhez szükség van némi angoltudásra. Akik magyar nyelvű videókkal bővítenék ismereteiket, azoknak az Eduline online oktatási platformján is érdemes szétnézniük, ott számos érettségi és nyelvvizsgafelkészítő kurzust lehet elvégezni, de tudományos témájú kurzusokat is el lehet végezni – többek között a virtuálpszichológiában és a pszichológiában is elmélyedhetnek az online tanfolyamok beiratkozói.Az oldalon elhelyezett tartalom az Eduline megbízásából a HVG BrandLab közreműködésével jött létre. A tartalom előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.