Jobline.hu
Jobline.hu

A konfliktusok, viták szükségesek ahhoz, hogy a világ fejlődni tudjon, a gond akkor van, ha ezeket nem tudod megfelelően kezelni. Bármilyen stresszhelyzetre reagálsz, az fontos képet fest a személyiségedről és meghatározhatja a karrieredet is. A munkahelyi légkör az egyik legjelentősebb tényező, amiben mérhetjük, mennyire vagyunk elégedett a munkánkkal.

Mivel az életünk nagy hányadát munkában töltjük, nem kérdés, hogy ezzel a kis befektetéssel milyen nagyot nyerhetünk.

Vannak súlyosabb problémák, például „Kinek a felelőssége, hogy nem kapta meg a vevő a kért szolgáltatást?” vagy „Miért csúszott hiba ebbe a folyamatba?”, de olyan apróságnak tűnő dolgokon is folyhat a harc, mint „Ki kapcsolta be már megint a klímát?” vagy „Csukd már be az ablakot!”. Cikkünkben arról olvashatsz, hogy egy kis odafigyeléssel hogyan előzhetőek meg akár a komolyabb konfliktusok is

Vegyél egy nagy levegőt…

Előfordult már veled, hogy valaki annyira felidegesített, hogy legszívesebben a székedet felrúgva ordítoztál volna vele, esetleg még a kávéscsészédet is a földhöz vágtad volna? Az emberekben a negatív dolgok jobban megmaradnak, mint a jó cselekedetek, tehát, ha elveszted a kontrollt, azzal együtt a főnököd tisztelete is elúszhat. Hiszen, ha ilyen apróságokat nem tudsz a helyükön kezelni, hogyan fogod a nagyobb feladataidat? Képzeld magad a nyugalom szigetére egy napernyős koktéllal, míg összeszeded a gondolataidat, és higgadtan tudsz válaszolni egy esetleges támadásra.

Nem mindegy, hogyan fogalmazol

A „szemet szemért elv” ebben az esetben nem célra vezető taktika: amilyen stílusban válaszolsz, az téged is ugyanúgy minősít. Bármennyire is úgy érzed, hogy a másik fél elvetette a sulykot, maradj objektív: fontos, hogy kritikát fogalmazz meg, ne szemrehányást. Kerüld az olyan szófordulatokat, mint „sosem lehet rád számítani”, „mindig ilyen megbízhatatlan vagy”. Koncentrálj a megoldásra, és idézz fel egy konkrét helyzetet, amin keresztül szemléltetheted, milyen nehézségeket okozott számodra a mulasztás.

Okos enged, szamár szenved

Csak úgy tudsz része lenni egy kiegyensúlyozott közösségnek, ha te is figyelembe veszed mások szükségleteit, és ennek megfelelően közös szabályokat fektettek le. Legyen szó akár a klímahasználatról, vagy szellőztetésről, legyél kompromisszumkész. Például meg lehet egyezni rövid klímaszünetekben, vagy egy időnkénti szellőztetésben, így mindenki jól jár.

Nem elég a hirtelen felmerülő szituációkat kezelni, hosszabb távon is energiát kell fektetni a romboló konfliktusok megelőzésébe, szóval térjünk is át a következő pontra.

A közösség ereje

A csoportos technikák segítik az együttműködési hajlandóságodat, a problémamegoldás pozitív légkörét, és erősítik köztetek az összetartást. Az egyik ilyen módszer a brainstorming, amit, különösen nyári időszakban, célszerű az udvaron vagy a teraszon tartani - a természet egyébként is jótékony hatással van a kreativitásra. A lényeg, hogy itt is érvényes az ítélkezés felfüggesztésére vonatkozó szabály. Persze mások ötletét továbbfejleszteni, átalakítani nem tilos, sőt, ajánlott!

Aktiváld magad!

Könnyebb megérteni a többi munkatársad gondolkodását, ha a meetingeken felveszed a fonalat és aktívan haladsz velük a folyamatban. Ha inkább introvertált személyiség vagy, segítségedre lehet a névleges csoport technika, melynek lényege, hogy papírlapra írjátok fel az ötleteiteket, azonban mindenki valaki másét olvassa fel, ezzel ellensúlyozva a véleményvezérek irányába való torzítást. Amit szóban nem mernél megosztani, így elfogadásra találhat. Ezekkel az ötletekkel szabadon tudtok utána dolgozni.

Fontos, hogy tudd, vannak jó konfliktusok is. Ha valamilyen módon értékelik a munkádat, ne vedd támadásnak, helyette gondold át, és próbálj meg építkezni belőle. Hatalmas erő rejlik a konfliktus helyes kezelésében, hiszen amellett, hogy lehetőséged nyílik jobban megérteni a másik felet, a közösség erejével akár olyan mértékű innováció is létrejöhet, amire nem is számítottatok.

Szívesen böngésznél még karriertémában? A HVG Állásbörze blogján többek között arról is olvashatsz, hogy mi a teendő akkor, ha a konfliktusok forrása a generációs különbségekben rejlik. X vs. Y, melyik a nyerő?


Az oldalon elhelyezett tartalom a Jobline.hu közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.