HVG Extra Business
HVG Extra Business
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha túl hosszú ideje hajtjuk magunkat, talán észre sem vesszük a bajt - csak amikor már késő. Tanuljuk meg felismerni a kiégés jeleit, és vigyázzunk magunkra!

Erőforrásainknak hosszú távon is fenntarthatóaknak kell lenniük, a megelőzés pedig hatékonyan segít ebben. Hogy tudjuk, mikor érkezett el  a változtatás vagy a pihenés ideje, figyeljük az alábbi jeleket:

1. Sok kisebb egészségügyi panasz

Amikor kimerültek vagyunk, immunrendszerünk legyengül, és könnyebben megtámadhatnak bennünket a bacilusok és a betegségek. Stresszhez kapcsolódó tüneteink is kialakulhatnak, például fejfájás, szívdobogás, szédülés, mellkasi fájdalmak és gyomorpanaszok  – ilyenkor forduljunk orvoshoz!

2. Krónikus fáradtság

Nincs semmi baj, ha a kemény munka után kifáradunk, de ha mindig kimerültnek érezzük magunkat – főként, ha az egyszerű, hétköznapi dolgokat sem tudjuk már elintézni –, akkor lehet, hogy kiégtünk.

3. Alvászavarok

Ha krónikus stresszben élünk, és folyamatosan készenlétben állunk, akkor nem könnyű a nap végén kikapcsolni és lazítani.

4. Romló memória és koncentráció

A túlzott nyomás testünket „üss vagy fuss” állapotba kényszeríti. Ez rövid távon segíthet, mert minden kognitív erőforrásunkat egyetlen problémára irányítja, de hosszú távon nem tudunk így élni. Ha kialakul a csőlátás, vagy zavarodottságot érzünk, akkor alapos pihenésre lehet szükségünk.

5. Rosszabb munkahelyi teljesítmény

Hasonlítsuk össze jelenlegi teljesítményünket az egy-két évvel ezelőttivel! A kiégés jellemzően lassú, de folyamatos hanyatlásban mutatkozik meg.

6. Személyek közötti problémák

Gyakoribb az egyet nem értés és a veszekedés, mint általában? Vagy úgy érezzük, hogy eltávolodtunk másoktól?

7. Nem törődünk magunkkal

Néha elfelejtünk enni, vagy egészségtelen ételen élünk? Nem sportolunk, nem alszunk?

8. Sötét érzelmek

A harag, a depresszió, a szorongás, a cinizmus és a közöny jelzi, hogy elértük a korlátainkat.

Megelőző intézkedések

Ha észleljük magunkon a figyelmeztető jelek bármelyikét, kövessük az alábbi lépéseket, hogy sikeresen talpra álljunk:

1. Amikor csak lehet, mondjunk nemet!

Bizonyos dolgokról nem lehet alkudozni, de ne vállaljunk többet, mint amennyit feltétlenül muszáj.

2. Felejtsük el a maximalizmust!

Célunk, hogy „elég jók” legyünk – nem pedig hogy tökéletesek.

3. Ne rágódjunk dolgokon!

Ha azon kapjuk magunkat, hogy egyre mélyebbre süllyedünk az aggódásban, a haragban vagy a rossz emlékekben, akkor ne feledjük: a megoldás csak az lehet, ha szakítunk a rossz szokásunkkal. Ha a gondot a rossz érzések feletti tépelődés jelenti, pusztán gondolkodással nem tudjuk megoldani a helyzetet – jobb, ha valami teljesen másba fogunk. Hallgassunk zenét, olvassunk könyvet, főzzünk – tegyünk bármit, amitől megbékél az elménk!

4. Tudjuk, mikor kell kiszállni!

A kiégés lehetséges okai az igazságtalan helyzetek, az elégtelen jutalom, a nem támogató közösségek és az irányítás hiánya. Néha a környezet megváltoztatása a megoldás.

5. Figyeljünk oda magunkra!

Együnk, igyunk, aludjunk és mozogjunk: nem jó taktika, ha elhanyagoljuk fizikai jóllétünket.

6. Merjünk sebezhetőek lenni!

Lehetőleg olyan emberekkel szemben, akik ugyanilyen problémákon mennek keresztül.

7. Éljünk az értékrendünk szerint!

A kiégés egyik fő oka, hogy nincs összhang aközött, amiben hiszünk és amiért dolgozunk. Keressük meg a módját, hogy legyen!

A fenti cikk a Siker: a teljesítmény pszichológiája című könyv szerkesztett részlete. Hogyan győzzük le a sikertől való félelmünket? Megteremthető-e az egyensúly karrier és magánélet között? A Siker...közérthetően magyarázza el a teljesítménnyel kapcsolatos pszichológiai kutatások eredményeit, és könnyen alkalmazható módszerekkel segíti a kitűzött célok elérését. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Extra Business Business magazin

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

A kiemelkedő vezető megszállottan ragaszkodik a céljához, átlátja a rá bízott szervezetet, nem fél a népszerűtlen döntésektől és mások tanácsaitól, valamint képes kihozni a legjobbat a beosztottjaiból – amíg elegánsan át nem adja helyét utódjának. A HVG Extra Business cikke Alex Ferguson, a Manchester United egykori legendás edzőjének Vezetés című üzleti könyvéből válogat néhány tanácsot.

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről