szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrségi lámpákhoz hasonló, kék-piros villogókkal felszerelt Opelt videóztak az M7-es autópályán néhány napja, amely a felvétel szerint igen furcsa manővereket végzett. A rendőrség később feldúlt közleményben cáfolta, hogy az ő gépkocsijukról lenne szó.

Napok óta terjed a neten egy furcsa manővereket végző Opelről készült felvétel, amelyen az látható, hogy az M7-esen közlekedő kocsi hirtelen a rendőrségi villogókhoz hasonló fényjelzésre vált, majd elhúz egy kamion mellett. Az esetet lesből támadásnak tekintő kamionos azt írta, szerinte teljesen etikátlan szándékosan kiprovokálni a szabálysértést, csakhogy a videón ilyen valójában nem látszik.

A rendőrség időközben közleményt adott ki, amelyben azt írták: a felvételen valójában nem rendőri intézkedés látható, "az adott időpontban és útszakaszon pedig nem ellenőriztek civil jellegű rendőrségi gépjárművel, a videóban szereplő gépkocsival a rendőrség nem rendelkezik".

A kissé kemény hangvételűre sikeredett közleményben azt is írták: "határozottan cáfoljuk azokat az időnként szárnyra kapó álhíreket, amelyek szerint a rendőrök jogsértésbe hajszolják az egyébként szabályosan közlekedőket. A közúti ellenőrzésekkel a rendőrség célja a balesetveszélyes jogsértések visszaszorítása; a jelöletlen gépkocsikkal a másokra veszélyt jelentő járművezetőket szűrik ki a forgalomból".

Levelüket azzal zárták, "a rendőrség visszautasítja azokat az inkorrekt és megalapozatlan állításokat, amelyekkel egyesek – magánszemélyek és médiatartalom-szolgáltatók – a rendőrségbe vetett közbizalmat igyekeznek aláásni. Javasoljuk, hogy mielőtt közzétesznek a rendőrség tevékenységét érintő, a megítélését befolyásoló állításokat, előbb győződjenek meg annak valóságtartalmáról. Kérdésükkel forduljanak a rendőrséghez, várják meg a választ, és ezt követően tájékoztassanak. Korrekten."

A Totalcar megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztályát is, hiszen akár ők is végezhetnek hasonló ellenőrzéseket, bár egészen más céllal. A NAV válasza szerint nem ők voltak. Mivel az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó Közlekedési Hatóság is rendelkezik Zafirákkal, őket is megkérdezte a lap, de utóbbi hatóságtól még nem érkezett válasz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

Így lett a semmiből kulturális fórum a színház Szombathelyen

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

A református és az evangélikus templomokban nem lesznek istentiszteletek

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban

Az új rendelet home office-t ír elő a közigazgatásban