szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eredményesen zárta a 2005-ös évet a DaimlerChrysler Automotive Hungária. Tavaly a Mercedes-Benz, a smart, a Chrysler és a Jeep márkák autóiból összesen 3297 talált gazdára. Haszonjárműből kevesebb fogyott mint egy évvel korábban.

A haszonjárművek iránti kereslet visszaesése és a haszonjármű-összpiac csökkenése erőteljesen rányomta bélyegét a Mercedes-Benz magyarországi értékesítésére. 2005-ben összesen 1260, azaz az előző évinél 15,6 %-kal kevesebb könnyű haszonjármű talált gazdára (300 Vito, 104 Viano, 10 Vario, 3 Vaneo és 843 Sprinter).

Munkában a Mercedes-Benz Actros
© daimlerchrysler
A nehézkategóriájú haszonjárművek területén 2005-ben összesen 715 (-16,5%) Mercedes-Benz tehergépkocsit adtak el. 2005-ben a tehergépkocsi piacot is visszaesés jellemezte. A Mercedes-Benz ennek ellenére a 2005. év folyamán a 6-16 tonnás tehergépkocsi kategóriában piaci részesedését 27,4 százalékra tudta növelni. Ez egyrészt a szegmens flottaügyfeleinek, másrészt a 12-16 tonnás tehergépkocsik nemzetközi forgalomban vállalt egyre növekvő szerepének köszönhető. 2005-ben csak a 16 tonnán felüli alvázak szegmense növekedett. A Mercedes-Benz ebben a szegmensben rendkívül sikeres volt és piaci részesedését 20,1 százalékra növelte. Különösen eredményesek voltak a 8x6-os billencsek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Boom és csalódás a flottapiacon - 1. rész

Az utóbbi évtized legnagyobb fellendülését éli a magyar flottaértékesítési és -üzemeltetési piac, amely az elmúlt két évben megkétszereződött. Megkérdezett szakértőink örülnek a fejlődésnek, de arra is figyelmeztettek, hogy a kíméletlen árversenyben tett kölcsönös engedményeknek előbb-utóbb meglesz a böjtje is. Az elmúlt években a multik mellett nagy állami vállalatok, szolgáltatók és nagyfogyasztók is megjelentek, bár a közbeszerzések körülményeit sokan vitatják, főleg a csalódott vesztesek. Cikkünk első részében a flottaüzemeltetés általános kérdéseivel és a piac legjelentősebb szereplőivel ismerkedhetnek meg.

hvg.hu Autó

Áruszállító, személyautós komforttal

Megújult az utóbbi évtizedek népszerű kishaszonjárműve, a Ford Transit. A hét motorral, összesen 60 kivitelben választható személyautós komforttal szerelt típusból a megjelenése óta eltelt negyven évben ötmilliót adtak el.

hvg.hu Autó

900 ezer kilométer javítás nélkül

A német újságkihordó fuvarozó, Klaus Schade tíz éve vezeti jelenlegi Mercedes-Benz Sprinterét, amellyel több mint 900 ezer kilométert tett meg. Teljesítményével huszonkét-szer kerülhette volna meg a Földet.

hvg.hu Autó

Rekordeladás haszonjárművekből

Rekordszámú, 400 ezer haszonjárművet értékesített világszerte a VW tavaly. Hazánkban a márka egyes kategóriákban piacvezető.