szerző:
hvg.hu

Az egyre dinamikusabb dízelmotorok terjedése folytán bővíti steyri dízelfejlesztő részlegét a BMW. A felső-ausztriai gyárban a BMW nemcsak a legnagyobb motorgyártó részlegét működteti, hanem minden dízeltechnológiával kapcsolatos kutatás-fejlesztést is itt végeznek.

© Stiller Ákos
2001-ben jelentős bővítéseket hajtottak végre a fejlesztési központban, 2007 tavasza és 2008 decembere között pedig további 14 millió eurós beruházással bővítik a gyárat. A fejlesztőközpont alapítása Anisits Ferenc nevéhez fűződik, aki a BMW fejlesztőmérnökeként vívta ki magának a szakma és az egész világ elismerését. A magyar mérnök 15 új dízelmotor konstrukcióját, illetve továbbfejlesztését álmodta meg és vitte véghez, köztük a világ első nyolchengeres közvetlen befecskendezésű dízelmotorját. A tavaly a világon eladott BMW modellek több mint 40 százalékát dízel erőforrás hajtotta. 2008-ban pedig a BMW csoport az egyszerre gazdaságos és dinamikus dízelerőforrásokat az amerikai piacra is bevezeti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Autó

BMW-motor a Peugeot 207-ben

Alig egy évvel a bevezetése után a 207 tovább növeli vonzerejét egy teljesen új, 1,6 literes benzinmotor megjelenésének köszönhetően. A BMW-vel közösen gyártott erőforrás legnagyobb teljesítménye 120 lóerő, nyomatékmaximuma pedig 160 Nm 4250 fordulat/percnél.

hvg.hu Autó

Visszaforgatják a szennyvizet a BMW-gyárban

Mérföldkőnek számít a környezetvédelmi megoldások alkalmazásában a BMW steyri motorgyárának technológiájában alkalmazott új vízfelhasználási és szennyvízkezelési koncepció. Az eredmény: 2006 végén az üzemi szennyvíz csatornahálózati csatlakozását el is zárták, s a jövőben évente mintegy 30 millió liter vizet takarítanak meg.

hvg.hu Autó

PSA-BMW: újabb közös fejlesztésű motor

A BMW és a PSA Peugeot Citroën közötti együttműködésben egy új, 1,4 literes benzinmotor gyártásáról döntöttek. Az új erőforrás közvetlen leszármazottja az 1,6 literes motornak, amelyet a két gyártócsoport a már forgalmazott modellcsaládoknál, a Mini Cooperen és a Cooper S-en, valamint a Peugeot 207-nél alkalmaz.

hvg.hu Autó

Megújult a legkisebb BMW

Genfben bemutatkozott az új BMW 1-es sorozat új karosszériaváltozatokkal, új motorokkal, jelentősen megváltozott külsővel és még vonzóbbá alakított belső térrel. Az egyes BMW háromajtós kivitelben is kapható lesz.

Ennél szomorúbb esküvői fotót nehéz elképzelni

Ennél szomorúbb esküvői fotót nehéz elképzelni

A Budapestre érkező Sting és Shaggy egy izgalmas kis olasz sportautóban

A Budapestre érkező Sting és Shaggy egy izgalmas kis olasz sportautóban

Nem kell Calgarynak a téli olimpia

Nem kell Calgarynak a téli olimpia

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Mit szólna, ha 6 órával tovább bírná telefonja akkuja? Megtalálták a megoldást

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Kering egy rosszindulatú kód a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek

Kering egy rosszindulatú kód a weben: kriptopénzt irányítottak saját számlájukra hackerek