szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sarkozy limuzinja, a franciák egyke büszkesége kivételes autó. Tulajdonosa is kitüntetettnek érezheti magát, bár szervizigényéről nem szereztünk tapasztalatot.

© Citroën
Izgatottan fészkeltem be magam a legnagyobb francia limuzinba, a Citroen C6-osba. Egy pár órás ismerkedés erejéig találkoztam korábban is az idén már második évét taposó autóval, de az csak arra volt jó, hogy megjöjjön az étvágyam a különc franciához. Rendkívüli formanyelven, érzéki forradalmár vonalakkal szólal meg a C6-os, azt az irányt követi, amit annak idején a DS elkezdett, majd az XM folytatott, dizájnja szabadon eresztett, túlburjánzott, elszállt víziók megtestesülése. Egyedül van a piacon és valószínűleg egyedül is marad, ez legfőbb értéke.

© Autómenedzser
Könnyek helyett vegyes érzelmekkel küzdök, amikor az autóról véleményt kell mondanom: lenyűgöz a C6-os formája, kényelme és emberre szabottsága, ugyanakkor nem vagyok megelégedve az autó belső kialakításával és minőségével. Mert egy ilyen csodabogárból üvöltenie kell a luxusnak, a finom eleganciának, a páratlan megoldásoknak. Ehelyett C3-asból, C4-esből és C5-ösből ismerős kapcsolók, gombok és alkalmazások ordítanak. Hol vannak a beltérből az extravagáns és exhibicionista álmok? Amilyen egyedi, olyan konformista az autó beltere, mindent alárendeltek a kényelemnek, valamint a technikának. És ezekben nagyon jó a C6-os.

Középszerű ugyanakkor a kissé imbolygó PSA-kéziváltó, a túl bonyolult és ergonómiailag rosszul kialakított középkonzol. A tesztautó sajátossága volt a 2,2-es HDI-motor és a kézi váltó, ha én ilyen autót vennék, biztos nem választanám egyiket sem. A takarékos dízelmotor túlságosan alulbecsült, nehezen mozgatja a közel kéttonnás limót, ehhez a kocsihoz hathengeres motorok illenek, automatikus váltóval összehangolva. A korábbi pár órás tesztvezetésen ilyenhez volt, szerencsém, őszinte megelégedésemre.

A java csak most jön. Kattintson a folytatáshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

30 miliót szórhat ki Budapest a gangok zöldítésére

30 miliót szórhat ki Budapest a gangok zöldítésére

Minden belga járványadat javult a héten

Minden belga járványadat javult a héten