szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Siemens a hannoveri Vásáron a VW Tiguan példáján mutatta be, hogy milyen lesz a jövő autógyártása. Eszerint az autó először bitekből és bájtokból áll össze: digitálisan tervezik meg, funkcióit számítógépen szimulálják, és a gyártási folyamatot részletekbe menően játsszák le, mielőtt akárcsak egy csavart is meghúznának.

© Autómenedzser
A célkitűzés arra irányul, hogy a termék-életciklus valamennyi adatát – kezdve a tervezéstől a kész jármű szállításáig és a vevőszolgálatig – valósághűen digitálisan leképezzék, és közvetlenül összekapcsolják a valóságos gyártással. Így a termék-változtatások és a folyamat-optimalizálás egyenesen átvihetők magába a fizikai gyártási folyamatba. Ezzel a termék-életciklus átfogó digitális képe áll elő, és a soros folyamat párhuzamossá alakul. Így idő és pénz takarítható meg és elkerülhetők a hibák.

Az ügyfél még a kész jármű szállítása előtt röviddel is megváltoztathatja a kocsi belső kialakításának specifikációját anélkül, hogy ezért vaskos felárat kellene fizetnie. Ez csak a digitális gyár integrált koncepciójának köszönhetően lehetséges, amely nagyfokú rugalmasságot enged meg. A virtuális és a reális folyamatok összekapcsolásában többek között a Siemens PLM szoftver és a Simatic automatizálási eszközök is részt vesznek.

Az „egyedi tömeggyártás”, melyet a szakzsargonban „mass customization“-nak neveznek, csak akkor lehetséges, ha a vevő számára láthatatlan építőelemek nagy számban azonosak a különféle modellek között. Ez magas fokon érvényesül a VW Tiguan esetében. A VW a Siemens PLM Teamcenter szoftver-megoldást univerzális szoftverként alkalmazza a termékadat-menedzsment céljaira. A vállalat különféle részlegei ennek bázisán átfogó hálózatba kapcsolhatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Mit keres ez a rengeteg Tiguan Budapesten?

A hazai VW forgalmazó Porsche Hungariát és Budapestet az a megtiszteltetés érte, hogy itt tartják a Volkswagen Tiguan nemzetközi sajtóbemutatóját. 49 ország közel 1200 újságíróját várják egy hónapon keresztül.

hvg.hu Autó

Tiguan: hogyan lesz Golfból terepjáró?

Vegyünk egy jól bevált Golfot, emeljük meg, adjunk hozzá egy csipet Passat/Eos/hatos Golf dizájnt, Plusos praktikumot, intelligens összkerékhajtást. Venni fogják, mint a cukrot. Németországban máris sikersztori a Tiguan, nálunk még csak ébredezik a piac, a magas ár a gátja terjedésének.