szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén az első félévben mintegy 13 százalékkal több autópálya-matricát vásároltak az autósok, ami 15 százalékos bevétel növekedést eredményezett - közölte az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK).

Az első hat hónapban 30,2 milliárd forint értékben adtak el autópálya-matricát, szemben az egy évvel korábbi 26,3 milliárd forinttal, 2008-tól azonban már csak e-matricát lehet vásárolni. Az ÁAK tájékoztatása szerint az e-matricák eladásában egyre nagyobb hányadot képviseli a virtuális  - interneten, bankkártyás fizetéssel, mobiltelefonon keresztüli - értékesítés. 

Tavaly az első félévében a teljes értékesítési volumen kevesebb mint 5 százalékát tették ki virtuális tranzakciók, 2008-ban ez az arány 7 százalék fölé nőtt, és 93 százalékot tesz ki a hagyományos vásárlás. A matricák virtuális értékesítéséből származó bevétel 3,26 százalékát tette ki a teljes árbevételnek. 

Az első félévben a legszembetűnőbb emelkedés a tehergépjárművek számára árusított, D2, D3 és D4-es kategóriában kapható 1 napos e-matricánál mutatkozott, ebből a típusból 27 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak. 
 
Némi visszaesés tapasztalható a heti e-matricák értékesítésében, mivel ebből a kategóriából az előző év azonos időszakához képest mintegy 4 százalékkal vásároltak kevesebbet az autósok. A 4-napos, a havi és az éves e-matricák forgalma 10-11 százalékkal nőtt az első félévben. 
 
Az ÁAK szerint az értékesítési darabszámok és az árbevétel általánosan növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat bővülése, valamint az úthasználati díj fizetésének egyes főutakra kiterjesztése áll. 
 
A matricabevételek a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát gyarapítják, és így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Mennyibe kerül a szlovén matrica?

Kedden megkezdődött Szlovéniában a július 1-jétől kötelező autópálya-matricák árusítása - jelentette be a DARS, a szlovén állami autópálya-kezelő társaság.

MTI Világ

Szlovéniában kötelező az autópálya-matrica

Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval – 3,5 tonna összsúlyig – csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnik a fizetőkapus rendszer, közölték a szlovén DARS autópálya-üzemeltetőnél.

MTI Itthon

Jövőre nem lesz úthasználati matrica

Jövőre nem lesz úthasználati matrica, ez 250 millió forintos megtakarítást eredményez, az összeget fejlesztésekre használják - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) csütörtökön.

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól

Hegedűs D. Géza: Lakatra zárt, kirabolt üres terek - Búcsú az Ódrytól