szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A BKV járatainak sűrítését szorgalmazza a vasárnap életbe lépett budapesti szmogriadó miatt a Levegő Munkacsoport, valamint a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) külön-külön. A VEKE az elővárosi vonatok sűrítését sűrítését is javasolja, a MÁV-START a hétfői tapasztalatok alapján dönt.

A VEKE rendkívüli menetrendek kidolgozását javasolja a szmogriadóval érintett munkanapokra. Álláspontjuk szerint a csúcsidőben még forgalomba állítható tartalékjárművek kihasználásával a fontosabb metró-, HÉV- és villamosjáratok sűrítése megvalósítható. A buszforgalomban azonban szerintük "illuzórikus" lenne csúcsidei sűrítést kérni, mert január óta a buszok műszaki állapota miatt egyetlen munkanapján sem tudta a Paraméterkönyvben foglalt buszmennyiséget forgalomba állítani a közlekedési társaság. Javasolják továbbá, hogy a reggeli csúcsidei közlekedési rend reggel 6 órától este 8 óráig legyen érvényben azokon a napokon, amikor a szmogriadó riasztási fokozata érvényben van.

Mivel a szmogriadó riasztási fokozata az új rendelet értelmében Budapesten rendszeres jelenség lesz, a BKV-nak kiszámítható és tervezett módon kell erre felkészülnie, a többletigényeket kiszolgálnia - közölte a VEKE. Szükséges lépésnek tartják továbbá az agglomerációban élők utaztatása miatt a Volánbusz elővárosi járatainak sűrítését, illetve az elővárosi vonatokhoz több kocsi csatolását. A szerelvényeknek legalább harminc percenként kellene követniük egymást minden vasútvonalon.

A Levegő Munkacsoport a járatsűrítés mellett megfontolásra ajánlotta a fővárosi vezetésnek, hogy a szmogriadó ideje alatt az autósok kedvezményesen használhassák a közösségi járműveket, ezzel is arra ösztönözve mindenkit, hogy ne autózzanak.

Gaál Péter, a MÁV-START helyettes szóvivője az MTI-nek ezt mondta, hogy a hétfő reggeli tapasztalatok alapján, ha szükséges, megteszik a megfelelő lépéseket az utasok szállítása érdekében. Hozzátette, hogy az aktuális menetrendben több vonalon is 30 perces követéssel indulnak a vonatok. A Volánbusz Közlekedési Zrt. illetékesét az MTI vasárnap délután nem tudta elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szmogriadót rendeltek el Budapesten

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten a főpolgármester; tilos a nyílt téri égetés, az autósoktól pedig önkorlátozást kér a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében szombaton.

MTI Plázs

Mi bajunk lehet a szmogtól?

A szálló por koncentráció növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedési eredetű terhelés együttes következménye: számos egészségkárosító hatása lehet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, valamint a légúti és keringési betegségben szenvedők.

Itthon

Összeül a Fővárosi Védelmi Bizottság

A szmoghelyzetre való tekintettel Demszky Gábor főpolgármester vasárnap délután négy órára összehívta a Fővárosi Védelmi Bizottságot - jelenti a HavariaPress.

MTI Itthon

Miskolcon hétfőn ül össze a szmogbizottság

Miskolcon hétfőn ül össze a szmogbizottság egy esetleges riadó elrendelésének szükségessége miatt - mondta Csizmadia János, a miskolci önkormányzat építési és környezetvédelmi osztályának vezetője vasárnap.

MTI Autó

Kikre nem vonatkozik a szmogriadó?

A szmogriadó miatt Budapesten vasárnap 11 órától elrendelt forgalomkorlátozások alól számos jármű mentesül, egyebek között a tömegközlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járművek, továbbá azok, amelyek teljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket.

MTI Itthon

Borult idő várható

Nagyrészt erősen felhős, illetve borult idő várható, főként az Északi-középhegység térségében és északnyugaton azonban időnként kevesebb lehet a felhő. Párás lesz a levegő, helyenként zúzmarás köd képződhet.