szerző:
hvg.hu

Nem csökkent, sőt nőtt a Porsche adózás előtti nyeresége az utóbbi hat hónapban. A fejlesztés is töretlen, jön a Panamera és a hibrid Cayenne.

© Porsche
A Porsche Automobil Holding SE a 2008/09-es gazdasági év első hat hónapja során (2008. augusztus 1-jétől 2009. január 31-ig) adózás előtti eredménye további növekedéséről számolt be. A működési eredmény ugyan a forgalom alakulása mentén csökkent, ám a korábbiakhoz hasonlóan – s a Panamera modell illetve a Cayenne hibridhajtásának fejlesztési költségei ellenére is – ismét kétszámjegyű forgalomarányos nyereség keletkezett.

E továbbra is kedvező működési eredmény alapjain végrehajtott részvényopciós ügyletek – amely készpénz-kiegyenlítésű tranzakciók során a Porsche a Volkswagen-részvények tőzsdei árának változásaiból részesedhetett – ismételten pozitív mérlege az összesített eredmény további emelkedését hozta az előző év azonos időszakához képest. Az eredmény pontos értéke azonban csak március végén, a féléves pénzügyi jelentés előterjesztésével válik ismertté, mivel a Volkswagen 2008 negyedik negyedévére vonatkozó eredményadatai még nem állnak rendelkezésre.

A Porsche az első félév során 12,8 százalékkal, 3,04 milliárd euróra növelte bevételét, miközben az értékesítés 26,7 százalékkal 34 ezer 266 járműre esett vissza. A Porsche eladásai így a világ autóiparának általános csökkenő trendjébe illeszkedve alakultak. Az értékesítési eredményekhez képest jóval kedvezőbb forgalom okai mindenekelőtt az eladások lényegesen előnyösebb modellek szerinti összetételében (modellmix) keresendők. Miközben a 911-es sorozat tagjai a teljes eladások jóval nagyobb hányadát tették ki, jelentősen csökkent a Boxster-sorozat részesedése. A 911-esből 13 ezer 543 (az előző évben 16 ezer 261), míg az olcsóbb középmotoros sportkocsikból 3950 (az előző évben 9835) példány talált gazdára. Az új Boxster és Cayman februári bemutatkozását követően azonban a pénzügyi év második felében e modellek értékesítése is ismét fellendülhet.

A Cayenne sorozatból a jelentés időszaka alatt 16 ezer 773 (az előző évben 20 ezer 638) járművet értékesítettek, s a második félévi várakozásokban fontos szerepet tölt be az e modellcsaládban első ízben kínált dízel változat, amely rövidesen megérkezik a kereskedőkhöz.

Az egyes régiókra tekintve látható, hogy a Porsche értékesítése az egész világ piacain nagyjából hasonlóan alakult. Németországban a márka a 2008/09-es gazdasági év első hat hónapja során 4152, míg az előző év azonos időszaka során 5630 járművet értékesített. Észak-Amerikában a Porsche 11 ezer 998 (az előző évben 16 ezer 209), míg a világ további piacain 18 ezer 116 (az előző évben 24 ezer 897) darabos volument könyvelhetett el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Porsche, Audi, Maybach, Toyota - mindent lopnak

Az orosz belügyminisztérium autólopásokkal foglalkozó osztályán csupán széttárt karokkal tudják konstatálni, hogy a múlt hétvégén ellopták az idei negyvenedik Porsche Cayenne terepjárót, s hogy az autótolvajok egyre felkészültebbek.

MTI Autó

Jön a hibrid Porsche

A sportautókat gyártó Porsche is előáll hibridautójával. A német vállalat ugyan egyelőre nem tervezi sportkocsijainak felszerelését hibrid (benzinnel és árammal is üzemelő) motorral, viszont hathengeres Cayenne modelljét megújítja a környezetbarát motorral.

hvg.hu Autó

Szentségtörés: elektromos Porsche - videók

A kis szériában gyártó Alois Ruf elsősorban a Porsche modellek alapját képező járműveivel szerezte meg a hírnevet. Szerb és bolgár megrendelésekre készített 8-900 lovas kocsikat, most azonban elektromos Porschét tervez.

MTI/hvg.hu Autó

Beperelte Londont a Porsche

Bíróságon támadta meg a Porsche luxusautógyár a londoni polgármester döntését, amely szerint benzinfaló autóval ősztől háromszoros dugódíj ellenében lehet csak behajtani a belvárosba.

MTI Autó

Megvédi a Volkswagent a Porsche

A német Porsche 3,6 százaléknyi részvény opciós megvásárlásával 30,9 százalékra növelte részesedését a Volkswagen csoportban. Mivel 30 százalék fölé került, a német jogszabályok szerint kötelezően ajánlatot tett a többi részvényesnek részvényenként 100,92 euróért a törzsrészvényekre. A Porsche közölte, hogy nem akarják megszerezni a Volkswagen többségét, csak mások kedvét akarják elvenni a Volkswagen megszerzésével való kísérletezéstől.

hvg.hu Autó

Hummer, Porsche, Mercedes - külföldi rendszámos adócsalók

A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) nyomozószolgálata eljárást folytat vámbevételt jelentős mértékben csökkentő, üzletszerűen elkövetett csempészet bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen - adta hírül közleményében a VPOP.

MTI Gazdaság

A Porsche bíróságon támadja a VW-közgyűlés döntését

A Porsche járműipari vállalat kedden bejelentette, hogy pert indított a Volkswagen AG közgyűlésén hozott döntés megváltoztatása érdekében. A VW éves részvényesi közgyűlésén arról született döntés, hogy a blokkoló kisebbség határát változatlanul 20 százalékon rögzítik, ami ellentétben áll a Porsche szándékával, hogy ellenőrzést szerezzen a VW felett.

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Ez történt: levette a kezét a Windows 7-ről a Microsoft, de még ingyen elérhető a Windows 10

Ez történt: levette a kezét a Windows 7-ről a Microsoft, de még ingyen elérhető a Windows 10

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt

Most emeltek vádat a 2016-os metróbaleset miatt

A két felesége között gyilkosságig fajuló vita miatt kell távoznia egy afrikai kormányfőnek

A két felesége között gyilkosságig fajuló vita miatt kell távoznia egy afrikai kormányfőnek

Sok városban már nem tudnak több pénzt elkérni az albérletekért

Sok városban már nem tudnak több pénzt elkérni az albérletekért

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában

Már a homokvihar is gondot okoz Ausztráliában