szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beépített digitális balesetmegelőző funkcióval ellátott kamerák figyelik az M0-ás új szakaszát. Az intelligens kamerák figyelmeztető jelzést adnak az autópályát ellenőrző szerveknek, hogy azok idejében reagálhassanak, ha valaki szemben halad a forgalommal, ha baleset történik, vagy ha a megállósávban közlekednek. Emellett a forgalom átlagsebességét is mérik.

Közel hatvan folyamatosan működő és éjszaka is látó kamera üzemel az M0-ás körgyűrű új szakaszán és a Megyeri hídon. A hazai fejlesztésű, intelligens funkciókkal ellátott kamerák segítségével egyszerre többféle esemény is folyamatosan megfigyelhető és rögzíthető az autópálya szakaszain. A már Angliában is tesztelt rendszer kritikus események észlelésekor képes figyelmeztetni a diszpécser szolgálatokat megadva a történtek időpontját és típusát. A kamerába épített eseményfelismerő funkciók jelentősen növelik az emberi megfigyelés hatékonyságát, különösen nagy kamerarendszerek esetében, hiszen a megfigyelések és észlelések jó részét az emberi erőforrások helyett a kamerák végzik.

Balesetkor a kamera detektorai észlelik a forgalom sebességének hirtelen csökkenését. A kamera szintén jelez leállósávban történő haladás, vagy szembe irányú forgalom esetén. Ilyenkor a rendszer riasztást küld a központba, ahol az események ismeretében lehetőség van az azonnali cselekvésre – olvasható a rendszert fejlesztő Intellio Kft. közleményében. A kamerák képének visszajátszása során rekonstruálhatók az események, így hamar kiderül, hogy ki volt a szabálysértő, vagy éppen mi okozta az adott riasztási eseményt.

A lehető legrészletdúsabb információszerzés érdekében minden közlekedéselemző kamerához egy-egy úgynevezett Speed Dome kamera van kötve, melyek mozgását az intelligens kamerák képesek irányítani. A Speed Dome kamerák fő jellegzetessége, hogy igen nagy optikai zoommal rendelkeznek és távolról irányítva mozgathatóak. A rendszer automatikusan vezérli ezek mozgását. Ez azt jelenti, hogy egy esemény bekövetkezésekor közvetlen közelről, teljesen éles képet kapva vizsgálhatunk rendszámokat, akár arcokat.

A rendszer fejlettebb változata képes a forgalom sávonkénti elemzésére is, egy-egy útszakasz teljes szélességű megfigyelésére. Egy eszközön ugyanis több funkció (detektor) egyidejűleg is futtatható. Ez azt jelenti, hogy a kamera egy időben futtatja a balesetmegelőző funkciókat és statisztikai adatokat biztosít, mint a járművek kategóriája, átlagsebessége, vagy súlya (integrált hurokdetektorok alkalmazásával). Szabályszegés esetén a kamerák azonnal riasztást küldenek az autópálya-kezelő diszpécserszolgálatához, és rögzítik a gépjármű adatait (szín, típus), valamint rendszámát. A riasztás lehetővé teszi az azonnali intézkedést, így könnyen ki lehet szűrni a szabálysértőket és akár megelőzni a baleseteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Hatszáz fix traffipaxot állít munkába a rendőrség

Már méri az autók sebességét Pest megye első két fix telepítésű traffipaxa az M0-ás autóúton. A két napja átadott műszerekkel együtt 2011 végéig az ország közútjainak összesen hatszáz, fokozottan balesetveszélyes pontján fotózzák majd állandó jelleggel a gyorshajtókat.

MTI Itthon

Csak később döntenek, vegyen-e traffipaxokat a főváros

További egyeztetést igényelt Demszky Gábor a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén arról a javaslatról, amely szerint januártól a fővárosi közterület-felügyelők is végeznének traffipaxos ellenőrzést Budapesten - mondták a kabinetülés résztvevői.

HavariaPress Itthon

Tanévkezdés traffipaxszal a diákok biztonságáért

A tanév első napjaiban a rendőrség a kisdiákok biztonságának javítása érdekében az iskolákhoz vezető utakra vezényli traffipaxait - írja a Népszabadság. Bencze József országos rendőrfőkapitány döntése értelmében folytatódik az iskola rendőre program.

MTI Autó

660 új traffipax érkezik, értelmetlen lesz a gyorshajtás

Önmagában a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megváltoztatása nem okozza a közlekedésbiztonság romlását; ezért nincs is napirenden a sebességhatárok szigorítása - mondta Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára egy közlekedésbiztonsági konferencián.

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Meddig fejlődhetnek még a digitális üzleti asszisztensek?

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés