szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idei első félévben 40,1 százalékkal esett vissza az eladott új személygépkocsik és terepjárók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) által készített összegzésből. Ennél is drasztikusabb, több mint 50 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba Magyarországon. 11 ezer 325 autót kivittek az országból.

A roncsprémium hatása elérte Magyarországot, a kereskedők jól jártak, az állam rosszul. 2009 első félévében 51069 autót adtak el az MGE tagvállalatai és márkakereskedői hálózataik, ezzel szemben csak 38744 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon. A tömeges eladásokat adó kategóriákban zuhantak az értékesítések, csak két kategóriában adtak el több autót 2008 első félévéhez képest: sportautókból 44,5 százalékkal, prémium terepjárókból 11,1 százalékkal több fogyott. Jelentősen visszaestek a kisautó (43,5 százalékkal) és az egyterű eladások (53,1 százalékkal) de kevesebb prémium autót (44,9 százalékkal) és terepjárót (58,2 százalékkal) értékesítettek. Érdekes, hogy a nagy autópiaci zuhanásban az alsóközép-kategória (C-szegmens 39,8 százalékos piaci rész) eladásai meghaladták a kisautókét (B-szegmens 36,5 százalékos piaci rész) – ez korábban nem volt jellemző a magyar piacra.

A márkák versenyében több a vesztes, mint a nyertes. Utóbbiak közül kiemelkedő, 22,4 százalékos növekedést ért el a Lancia (népszerű a Delta), 19,4 százalékkal nőtt az eladott Lexusok száma, 11,8 százalékkal több Porschét vettek és Dodgeból is több fogyott (a tavalyi 32 helyett 35-öt adtak el). A félév legnagyobb vesztese a Ssangyong (88,5 százalékos visszaeseés), a Jaguar (74,4 százalékos mínusz), a Chevrolet (58,5 százalékos mínusz), a Skoda (56,8 százalékos mínusz), a Citroen (52 százalékos visszaesés) és a Peugeot (51,6 százalékos mínusz).

© Autómenedzser
A Magyarországon eladott Porschék, smartok háromnegyedét, Toyoták, Suzukik, Volkswagenek felét, Citroenek, Daciák harmadát, a Nissanok, Kiák, Peugeot-ok, Skodák negyedét nem itthon helyezték forgalomba.

2009 első félévében a legtöbb autót a megtáltosodó Suzuki értékesítette (8934 autó), második az Opel (5211 autó), harmadik a Ford (4944 autó), negyedik a Volkswagen (4198 autó), ötödik a Toyota (3980).

A kishaszonjárművek között a Kia, a Land-Rover és a Nissan növekedett, a legtöbb járművet a Ford (1653 darab) értékesítette. Ezen a piacon 40,9 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. A 3,5 tonna alatti haszonjármű kategóriában 40,5 százalékos volt a visszaesés, a 3,5 tonna fölötti kategóriában 62,1 százalékos volt a bukás. A nagyvasak közül egyedül a buszeladások nőttek, 3,5-szeres volt a többlet, a Volvo buszok vitték a prímet.

Biró Csongor

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Mikor terjednek el végre a zöld autók?

A környezetbarát technológiát alkalmazó járművek elterjedését különböző módszerekkel igyekeznek serkenteni az egyes országok kormányai. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy a világ különböző részein mivel próbálják elérni, hogy a benzinfalókat kisebb, zöldebb járgányokra cseréljék.

hvg.hu Autó

Az autós nyaralás veszélyei - videóval

Amikor a család nyaralni megy, az autó pillanatok alatt teherautóvá válik. Még egy kombi csomagtartójában sincs elegendő hely az összes játéknak, a strandgrillezőnek, a bőröndöknek, a matracoknak, sportszereknek és a táskáknak. A nyaralni indulók sokszor tetődobozba is pakolnak. Szakértők azt tanácsolják, hogy már a tetőbox vásárláskor próbáljuk meg a lehetséges veszélyeket minimalizálni.

hvg.hu Autó

Ávós Pobeda, ős-Trabant, szovjet rokkantkocsi, avagy a KGST alkonya

Sorsszerű véletlen, hogy Nagy Imre újratemetésének 20. évfordulóján KGST-autóparádén vehettünk részt Bicske térségében az OldRent Kft. meghívására. Tucatnyi járóképes autócsodát tesztelhettünk, filmsztárokat, jó és rossz emlékű autókat, teherautókat, Velorexet, sőt még egy szovjet rokkantkocsit is.

hvg.hu Autó

A legmegbízhatóbb autók listája - 2008

Az ADAC német autóklub nyilvánosságra hozta a legújabb meghibásodási statisztikákat. A szervezet 1978 óta szolgáltat adatokat, amelyekkel befolyásolja az autóvásárlást. A legújabb tapasztalatok szerint a drága autók egyre jobbak lesznek, az eddig megbízhatónak tartott japán járművek azonban visszaesnek. A legtöbb baj a francia járgányokkal van, de az Opelnél és a Fordnál sem teljesen rózsás a helyzet.

hvg.hu Autó

A nők az autóbezúzás bajnokai

A roncsautó-prémium bevezetése óta a női autóvásárlók száma Németországban majdnem 7 százalékkal nőtt, és még soha ilyen magas nem volt – derül ki egy friss piackutatásból. Az ázsiai modelleket előszeretettel választják a hölgyek. Körükben a legkevésbé kedvelt modellek közé tartozik Ferrari és Porsche. 2009-ben az autóvásárlók majdnem 40 százaléka nő volt. Ez Németországban rekordnak számít.

hvg.hu Autó

Világjárvány lesz az elektromos autó, Magyarország lemaradhat

A környezetre semleges autó már nem álom, a rengeteg kínálkozó lehetőség közül a Nissan-Renault szövetség rövid távon az elektromos autó mellett döntött. A hosszabb távú cél természetesen a tüzelőanyagcella és a hidrogén hajtotta motor, de ez ma még annyira drága technológia, hogy sem az autóipart nem menti meg, sem a zöld forradalmat nem szolgálja.