szerző:
automenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai tesztekkel vizsgálják az autós GPS-navigáció...

A lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai tesztekkel vizsgálják az autós GPS-navigáció használatából eredő veszélyeket - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap online kiadásában. A kézben tartott mobiltelefonok vezetés közbeni használata számos országhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is illegális. A kutatók most arra próbálnak választ találni, hogy milyen tényezők terelhetik még el a vezetők figyelmét. Az önkénteseknek a valós vezetés helyett számítógép előtt ülve kell reagálniuk a navigációs rendszerből érkező utasításokra, miközben figyelemösszpontosítást vizsgáló feladatokat kapnak. A teljesítmény romlása a navigációs rendszer figyelemelterelő hatását bizonyíthatja - mondta Polly Dalton kutató.

Nagy-Britanniában 2008-ban megközelítőleg 14 millióan használtak műholdas navigációt. Kétezer sofőrön végzett felmérés alapján minden ötödik vezető ismerte el, hogy forgalmas úton tétovázott a GPS utasításai alapján. A Direct Line biztosító hasonló felmérésében minden ötvenedik vezető ismerte el, hogy a GPS miatt balesetet szenvedett, vagy balesetközeli helyzetbe került. A navigációs eszközöket okolják többek között a vezetők hirtelen sávváltoztatásaiért és kanyarodásaiért.

A TomTom autós navigációs készülékeket gyártó vállalat szóvivője tagadja, hogy a technológia eltereli a vezetők figyelmét. "Két független kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a GPS-re hagyatkozva a vezetők magabiztosabban közlekednek, jobban koncentrálnak és kevésbé feszültek" - mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Habsburg György: Szélhámos a Dunaferr-ügyben feltűnt ukrán Habsburg

Habsburg György: Szélhámos a Dunaferr-ügyben feltűnt ukrán Habsburg

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Dobrev Klára megint eltalálta a szarva közt a tőgyét? – kérdésekkel provokáltak az újságírók a kormányinfón

Közel 900 lóerős lett a Ferrari F8 Tributo

Közel 900 lóerős lett a Ferrari F8 Tributo