Nem kell megijedni, a Q7-es nem változott meg, csak új, Euro 5-ös motorokat kapott. Takarékosabb, könnyebb erőforrásai ugyanolyan játszi könnyedséggel mozgatják a behemótot, mint a korábbi változatok. Hatsebességes automatikus váltóját nyolcsebességesre cserélte az Audi.


A regisztrációs adó miatt nyűgölődőknek jó hír, hogy az Audi dobta az eddigi benzines csúcsmotorokat, a Q7-estől búcsúzik a 3,6 literes FSI mellett a 4,2 literes FSI erőforrás. Helyükre a háromliteres V6-os feltöltős benzinmotor került, egy gyengébb és egy erősebb változatban.

Az Ingostadtban külszolgálatot teljesítő győri audis kolléga figyelmeztetett, hogy tévedésből a gyengébb, csupán 272 lovas benzines Q7-esbe másztam be. Jó lesz ez – mondtam, és milyen igazam lett. A nyolcsebességes váltó révén parádés az elefánt gyorsulása, kiszaladna a világból is, ha hagynám.

©

A közvetlen befecskendezéses motorok sokkal kevesebbet fogyasztanak, mint elődeik, a sajtóanyag szerint mindkét változat beéri 10,7 liter benzinnel 100 kilométerenként vegyes (városi és országúti) üzemben. A menetpróba természetesen rácáfolt erre az adatra, a közel 100 kilométeres tesztút során erőltetett, sokszor extrém körülmények között (relatív gyorshajtás, német autópálya, mezőjárás) 16 literes átlagfogyasztást mért a fedélzeti számítógép. Valóban, a korábban itthon tesztelt 4,2 FSI 18-20 literes fogyasztásához képest még ez is baráti. Kíváncsi lettem volna azonban, az erősebb, 333 lovas változat mennyivel érte volna be.

Az új Audi A8 háromliteres dízelmotorja 10 lóerővel kevesebbet teljesít a Q7-ben, start/stop üzemmódja a korábbiaknál jóval takarékosabb üzemmel kecsegtet. Az átalakított, elődjénél 25 kilóval könnyebb V6-os erőforrás 240 lóerős és 550 Nm a maximális forgatónyomatéka, amit már 1750-es percenkénti fordulaton lead. Az Aisin-váltó már 80-as tempónál nyolcadikba vált. Gyári adatok szerint fogyasztása 7,4 literre mérséklődött, ezt sajnos nem tudtam ellenőrizni, mert a nemzetközi menetpróbán csak a gyengébb turbós benzinesre maradt idő.

A közúton vitézkedő Q7-es a könnyebb tereptől sem riad meg, sőt, szinte átmenet nélkül lép le az aszfaltról és cammog fel az erdőszélen. A vizes, sáros, füves talajon biztonságosan mozog, a kövek, ágak ellen off-road üzembe kapcsolva védekezhetünk, ilyenkor jól megemeljük a hasmagasságot.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Audi Q5 teszt: überautó

Nincs mese, ez ma a létező legjobb Audi. Senkit nem ismerek, akinek ne tetszene. Harmónia, kiegyensúlyozott méretek, kupészerű hobbiterepes forma, ultramodern technika, 20 hüvelykes kerekek, 240 lovas, izmos motor. Ára brutális, három hasonszőrű terepest is kapnánk érte. Igazi luxus.

hvg.hu Autó

Audi A4 teszt: takarékos vezetőknek

Mitől lett takarékos az Audi népszerűbb modellje? Elsősorban a sofőr akaratától, másodsorban néhány technikai megoldástól. Lecsippentettek róla 7 lóerőt, leültették, sportfutóművet toltak alá, stop-start rendszerrel szerelték fel. A kategória legzöldebbjének kikiáltott modell alapára 8,5 millió. Takarékos vezetők, íme: a ti autótok.

hvg.hu Autó

Audi A6 3,0 T: jobb, mint Veres János új cégautója

A tavaly év végi ráncfelvarrás után az Audi A6 még vonzóbb. Akinek a LED-technikás szemfényvesztés kevés lenne, próbálja ki az új benzinmotorral, a háromliteres, 290 lovas erőforrás kihozza az állatot az emberből.

hvg.hu Autó

Audi S8: rálépünk a gázra, bedugul a fülünk

Remegő inakkal, félve és büszkén ültem be az autózás, az autóipar egyik csúcsának számító remekműbe, az Audi S8-asba. Kevés autó tudja azt, hogy ha rálépünk a gázra bedugul a fülünk, miközben gyakorlott kezecskék masszírozzák a derekunkat. Mellette a miniszterelnöki A8-as fapados cégautó.

Autó

Audi TT tartós teszt: Bentley-k között sem kellett szégyenkezni

Jóllehet, teszteltük már a magyarországi autóipar egyik büszkeségét, a megújult TT Roadstert, de azt gondoltuk, érdemes lenne egy hosszabb, kétszemélyes kiránduláson is kipróbálni a német élményautót. Nem akarunk irányjelzés nélkül a dolgok elébe vágni, de nem kellett csalódnunk.

hvg.hu Autó

Audi R8 V10 teszt: te kikapcsoltad az ESP-t?

Brutális morgás, mágneses futómű, megolvadt gumik, gőzölgő üvegtető, füstölő féktárcsák, javuló köridők – mindenkinek van ilyen álma. Vezettük az Audi tízhengeres fenevadját.

Biró Csongor Autó

Audi A8 teszt: a gyűrűk ura

Az Audi tervezői a Grált keresik, a tökéletes autót. Nem találják, ezért megépítik. Az ingolstadti vár pincéjében aranycsinálók módszereivel, okkult tanok igéivel alkotnak. Így született meg a harmadik generációs A8, rovarszemmel, időtálló formában, brutális menettulajdonságokkal, elképesztő technikával – elérhetetlen áron. Aki hibridet várt és zöldautós erényeket, csalódni fog, az A8 maradt, ami volt: sportos luxuslimuzin.

Biró Csongor Autó

Audi TT RS teszt: magyar erős

Nagyon enyhe ráncfelvarráson esett át a legszebb magyar autó, az Audi TT Coupé és Roadster: vonzóbb arcot, sportosabb külsőt kapott, ám ezt csak a beavatottak veszik észre. Nagyobb változás, hogy elbúcsúztunk a V6-os motortól, viszont erősebb és takarékosabb lett a kétliteres TFSI.

hvg.hu Autó

Audi Q7 teszt: túlélő dinoszaurusz

A dinók nem halnak ki – hirdeti az Audi Q7 3,0 TDI clean diesel. Az óriás Euro 6-os motorral kezdte meg második életciklusát, rácáfolva azokra a véleményekre, hogy ekkora állatra nincs szükség az utakon.

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Megtámadták az Erdogan pártját több településen legyőző párt vezetőjét egy temetésen

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket