Rövidebb, vagy hosszabb úton egyaránt előfordulhat váratlan defekt, vagy kisebb karambol, amely hirtelen megállásra kényszeríti az autóst. Az izgalom hatása alatt sokak képtelenek helyesen cselekedni. Ugyanakkor nem árt, ha néhány dolgot szem előtt tartunk ilyen esetekben.

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy a dugóban elbambul, vagy a hazatartó úton elalszik és lebontja az előtte haladó autó hátulját. De az is könnyedén megtörténhet, hogy valaki nem ad elsőbbséget, lassan előz és korán tér vissza a sávba – a baljós árnyak mindig kísérik az autósokat. Ezért kell nagyon figyelni, nem telefonálni, nem veszekedni és nem az élet nagy dolgain töprengeni az autóban. Csak figyelmesen vezetni. Ha mégis megtörténik a baleset, az alábbi tanácsokkal könnyíthetünk a helyzeten.

Vészvillogó A legfontosabb, hogy kisebb baleseteknél, vagy defektnél azonnal kapcsolja be a vészvillogót. Ezután pedig minél jobban húzódjon ki jobbra, és ha lehetősége van rá, akkor álljon meg az útszegélynél, vagy azon túl a padkán. Győződjön meg arról, hogy nem sérült meg senki (amennyiben mégis, azonnal hívjon segítséget – mentők, rendőrség). Autópályán, autóúton és nagy forgalmú főúton amilyen gyorsan csak tudja, hagyja el az autót.

Az utasok biztonsága Minden utast amilyen gyorsan csak lehet, biztonságba kell helyezni: autópályán lépjenek át a jobb oldali szalagkorláton és néhány méterre a pályától várják a segítséget. Semmi esetre se vegye ki a bőröndöket a csomagtartóból, ez ugyanis túl veszélyes. A biztonsági mellényt mindenképpen vegye föl. A legtöbb európai országban ez kötelező. Ha kiérkezik a rendőr, megbüntethet, ha nincs rajtunk. Ha forgalmi okból, vagy nagyobb baleset miatt órákra beáll a dugó, hagyja szabadon a leállósávot, hogy a segítség - mentő, rendőr, tűzoltó, vagy autómentő – célba érjen.

Elakadásjelző háromszög Baleset, vagy defekt esetén ne feledkezzen meg a háromszögről. Fontos: lakott területen belül 50, lakott területen kívül 100, autópályán pedig 150 méterre állítsa fel az utolsó autó után. A háromszög összeállítását nem árt időnként gyakorolni, így vészhelyzetben gyorsabban megy. Vásárlásnál ügyeljen arra, hogy tartós darabot válasszon. Egyre több olyan háromszög van forgalomban, amely nagyon könnyű, így egy teherautó menetszele könnyen felboríthatja.

Segítség Miután felállította a háromszöget, hívjon segítséget a mobiltelefonján – feltéve, ha nem tudja kicserélni a defektes kereket. A hibát akkor orvosolja, ha senkit nem veszélyeztet vele. Ha nincs mobilja, vagy lemerült, akkor vegye igénybe az úton kihelyezett segélykérő telefonokat. Autópályán ne felejtse el megadni a menetirányt.

Várjon a károsult jármű sofőrjére Előfordul, hogy parkolóban, vagy az utcán véletlenül meghúz egy autót. Ilyenkor fontos, hogy megvárja a károsult jármű tulajdonosát. Ez akkor is lényeges, ha nagyon minimális a kár, hiszen ilyen esetben is cserbenhagyásról beszélhetünk. Az elvárható várakozási idő 15-30 perc. Ha siet, akkor érdemes megkeresni az érintett felet: boltban bemondathatja a hangosbemondón a rendszámot. Eredménytelen keresés esetén hagyjon egy cetlit az autón, amelyre írja föl a nevét, telefonszámát. Ha nagyobb a kár, akkor érdemes a rendőrséget értesíteni, mert a papír eltűnhet, és akkor már cserbenhagyásért is felelni kell.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Autó

Mit tegyen, ha autója hirtelen felgyorsul?

Váratlan helyzetben általában csökken a problémamegoldó képesség, mivel a megriadt, pánikba esett emberek gyakran a legegyszerűbb dolgokra sem képesek emlékezni.

hvg.hu Autó

Mit tegyünk, ha megpördül az autónk?

Bár egyre jobban szaporodnak az autópályák országszerte, azért sokan gondolják úgy, ha nem sietős a dolguk úti céljukat inkább az országutakon közelítik meg. Óriási előnye az alacsonyabb sebesség és a falvakon, városokon átkígyózó vonalvezetése miatt sokkal több és izgalmasabb látnivalót kínál, mint a monoton autópálya.

hvg.hu Autó

Mit tegyünk a dugóban?

A munkaszüneti napokat, ünnepeket mindenki szereti. Ilyenkor azonban nagyobb dugókra is számítani lehet, hiszen többen indulnak útnak – rokonokhoz, barátokhoz, kikapcsolódni, kirándulni – mint máskor. Akadnak olyan sofőrök, akik nehezen viselik a kényszerű várakozást. Tippjeink segítségével könnyebben, biztonságosabban átvészelheti a dugókat. A legfontosabb, hogy folyadék mindig legyen az autóban, és ha lehet, tele tankkal induljon útra.

hvg.hu Autó

Baleset alagútban - mit tegyünk?

A statisztikák szerint az alagutakban ritkán történnek balesetek. Ha mégis tűz ütne ki a csőben, úgy azonnal életveszélynek vagyunk kitéve. Ezért minden alagúton való áthaladáskor érdemes különösen elővigyázatosnak lenni és a veszélyforrásokra figyelni.

Autó

Közlekedési baleset: mit tegyen, ha sérültet talál?

Nagyon sokan tartanak attól, hogy egy közlekedési balesetnél elsősegélyben kell részesíteniük az áldozatokat. A legtöbben attól félnek, hogy nem lesznek képesek cselekedni, esetleg valamit rosszul csinálnak, ha ilyen helyzetbe kerülnek. Jogilag azonban elsősegély közben nem lehet rosszat tenni. A jogszabály azt bünteti, aki elmulasztja a segítségnyújtást.

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egyetlen mondattal elintézte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Borkai-ügyet

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Egymásba ment négy kamion az M0-s autóúton

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Visszafizeti az MLSZ a zártkapus meccs árát a bérleteseknek

Vágvölgyi B.: 1989. október 23. és a republikánus gondolat

Vágvölgyi B.: 1989. október 23. és a republikánus gondolat

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Hajánál fogva rángattak egy nőt a 83-as főúton

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet

Boris Johnson most előrehozott választással fenyegeti a parlamentet