A gyereküléseket minősítő általános ECE R44/04 szabvány nem foglalkozik az oldalütközések következményeivel. Az ADAC német autóklub tesztjében ezt is figyelembe veszik. Négy szempontból tesztelték az üléseket, közülük a biztonság csak az egyik, bár kétségtelenül a legfontosabb. A használhatóságot, a komfortot és a kezelhetőséget is külön-külön minősítették egy ötfokozatú skálán. Egyértelműen az ADAC tesztjeinek köszönhető, hogy ma már az ülések oldal- és fejvédelmére nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók.

Az ADAC legutóbb 22 különböző korú és súlyú gyerekeknek megfelelő autós biztonsági ülést vizsgált. Jó hír, hogy 12 éves korig minden korosztályban található olyan termék, amely a jó minősítést kapta. Rossz hír, hogy a legjobb, „nagyon jó” minősítést egyik termék sem érte el.

A vizsgált 22-ből, 14 termék jó minősítést kapott, ötöt a „megfelelő” kategóriába sorolt az ADAC, három pedig „elégségest” kapott. A legjobb ülés 1,6 ponttal („jó”) a Maxi Cosi Pebble+Familiy Fix (13 kg-ig) és a Kiddy Energy Pro (9-18 kg) lett. Mindkét ülés könnyen használható, ezért a használhatóság szempontjából „nagyon jó” minősítést kaptak. A Kiddy továbbá bebizonyította, hogy az oldalirányú ütközés súlyos következményeitől is meg lehet védeni a kicsiket. Három ülése – Maxifix pro + kiddyfix, Energy Pro és a Guardian Pro - is megkapta ennél a kategóriánál a nagyon jó minősítést.

Ezzel szemben három termék – Casualplay PrimaFix (10 kg), a Safety 1st Tri Safe (9-36 kg) és a Chicco Key 2-3 Ultrafix (15-36 kg) csak elégséges minősítést ért el. A Casualplay azért nem érhetett el jobb eredmény, mert oldalirányú ütközésnél túl nagy teher nehezedik a kicsire. A Chicco Key 2-3 szintén nem védi eléggé a gyerkőcök fejét, nagy ütközésnél még az is előfordulhat, hogy az ajtóba beüti a fejét a csöppség. Ez pedig veszélyt jelenthet a gyerekre nézve. A Casualplaynél felmerül a hibás használat kockázata is, mert az ülés háttámlája a gyerek súlyától függően többé, kevésbé hátradől. A bekötés sem egyszerű, mert a fejrészt külön kell rögzíteni. A legbiztonságosabb ülés sem ér semmit, ha túl nagy a kockázata annak, hogy rosszul kötik be az autóba, így ugyanis pont a legértékesebb tulajdonságát veszítheti el. Éppen ezért az ADAC-teszt során a használhatóság legalább olyan fontos kritérium, mint a biztonság.

Elégséges oszályzatot kapott a Safety 1st Tri Safe+ ülés is, amelyet a gyerek 12 éves koráig lehet használni. Ennél az ülésnél a vállrész túl szoros egy nagyobb gyereknek. Ha viszont emiatt leveszik a háttámláját, már nem védi a kicsit az oldalirányú ütközéskor.

Érdekes megjegyezni, hogy az oldalirányú ütközések vizsgálata nem kötelező, a hivatalos szabvány feltételeibe nem tartozik bele. Az ADAC ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy ez a kritériumot is vegyék figyelembe. Az autóklub évek óta teszteli az ilyen jellegű ütközéseket is. A CAM cég Viaggiosicuro nevű terméke pedig jó példa arra, hogy a szabványnak megfelelő ülés nem biztos, hogy az ADAC teszten is átmegy. Frontális ütközésnél csődöt mondott a termék, mert az isofix rögzítés elmozdult.

 


Eredmények
Transformer T (Concord), 169 euró, jó minősítés
Pallas (Cybex), 200 euró, jó minősítés
Free Fix (Cybex), 130 euró, jó minősítés
Exo (Isofix) (Jané), 370 euró, jó minősítés
Energy Pro (Kiddy), 200 euró, jó minősítés
Guardian Pro (Kiddy), 270 euró, jó minősítés
Maxifix Pro – kiddyfix Isofix (Kiddy), 310 euró, jó minősítés
Maxifix Pro (Kiddy), 140 euró, jó minősítés
CabrioFIx- FamilyFix (Maxi Cosi), 330 euró, jó minősítés
Pearl – FamilyFix (Maxi Cosi), 400 euró, jó minősítés
Pebble (Maxi Cosi), 225 euró, jó minősítés
Pebble – FamilyFix (Maxi Cosi), 395 euró, jó minősítés
Rodi Airprotect (Maxi Cosi), 175 euró, jó minősítés
Autofix Fast (Chicco), 149 euró, jó minősítés
Viaggio1 Duo Fix – IsofixBasis (Peg Perego), 330 euró megfelelő minősítés
Viaggio1 Duo Fix (Peg Perego), 225 euró, megfelelő minősítés
Monza Seatfix (Recaro), 195 euró, megfelelő minősítés
Adventure (Römer), 100 euró, megfelelő minősítés
Evolu Safe+ (Safety 1st), 103 euró, megfelelő minősítés
Tri Safe+ (Safety 1st), 174 euró, elégséges minősítés
Key 2-3 Ultrafix (Chicco), 169 euró, elégséges minősítés
Prima Fix (Isofix) Casualplay), 370 euró, elégséges minősítés

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Egyre silányabbak a biztonsági gyerekülések

18 év óta a legrosszabb eredménnyel zárult az aktuális gyerekülésteszt Németországban. Az ülések kicsúsztak a rögzítésből, sőt, némelyik el is tört. A tíz tesztelt gyerekülés fele - köztük drágák is - a nem ajánlott minősítést kapta.

automenedzser.hu Autó

Beépített biztonsági gyerekülést kínál autóihoz a VW

A biztonságos utazás nem csupán az autóban ülő felnőttek, hanem a gyermekek számára is rendkívül fontos. A Volkswagen fejlesztői egyebek mellett a legkisebb utasok biztonságára is ügyelnek, ezért a VW-modellekben számos, a gyermekek biztonságát szolgáló elem a szériafelszereltség részét képezi.

Autó

Nem minden gyerekülés biztonságos - teszt

A német ADAC tavaly októberben 5 különböző súlycsoportban 10 gyerekülést tesztelt. A győztes ülés a Brio Primo+Base Isofix lett. Az isofix rögzítésének köszönhetően biztonságosan beszerelhető a járműbe, és a mezőnynél nagyobb védelmet nyújt a legkisebbeknek. Az oldalütközéses töréstesztben egyedül ez az ülés kapta meg a nagyon jó minősítést.

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

MTA-kutató: Alig maradtak olyan vállalkozók, akik teljesen függetlenek a Fidesztől

Újabb fontos statisztika közlését hagyta abba az állam

Újabb fontos statisztika közlését hagyta abba az állam

Máris munkában az új filmbizottság: készülhet az Utas és holdvilág film

Máris munkában az új filmbizottság: készülhet az Utas és holdvilág film

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Saját örömlányai tartották ki a tatabányai férfit

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét

Itt sincs chorizóból a kerítés - elcsíptük Tóbiás József utolsó parlamenti beszédét