szerző:
Biró Csongor

Kényelmes, otthonos és takarékos családi autó az Auris hibrid. Ha nem hagytam volna abba az agykontrollt 10 éves koromban, még mielőtt igazán elkezdtem volna, mára képes lennék minden magyart leküldeni alfába, hogy amikor magukhoz térnek, az autót mint fogalmat a hibridautó fogalmával azonosítsák. A totális néphülyítés eredményeként aztán mindenki csak hibridet, többek között Auris HSD-t vásárolna. Még mielőtt South Parkos plágiummal vádolnának, tényleg azt gondolom, hogy az állami, önkormányzati, vállalati flottákban csak ilyeneknek lenne szabad közlekednie. Tisztelet azoknak, akik mutatóban ugyan, de ilyennel járnak.

Nem pusztán az alacsony benzinfogyasztás miatt, hanem nevelő szándékkal is ajánlott a hibrid. A Priusnak priusza van, üvölt róla, hogy hibrid, sikeresen összemosták a típust a zöld autó fogalmával. Ez azonban az ellenkezőjére is elsülhet, ezért az Auris célközönsége olyan tudatos fogyasztó, aki nem az életérzést, a zöld mivoltának népszerűsítését és saját dicsfényének növelését tűzi ki célul, hanem pusztán autóként kívánja használni hibridjét. Nem akar kitűnni túlságosan a tömegből, de elkötelezett a fenntartható fejlődés, az alternatív meghajtás ügye iránt. Vevő a modern technológiára, de nem áldozna sokkal többet érte, mint amit egy racionális autóért kifizet. Az Auris hibrid annyiba kerül, mint egy hasonló teljesítményű dízelmodell, fogyasztani is csak annyit fogyaszt, ugyanakkor hibrid, kevesebb benne a kopóalkatrész, gazdagon felszerelt és jobban tartja az árát. Tulajdonosa úgy érezheti, egy csöppet tett a jövőért és egy csöppet kapott is belőle, hisz egy évtized múlva az autók többsége már kettős meghajtású lesz.

Beltere egyszerű, a kormány fogása és kialakítása dicséretet érdemel, a többi a szokásos japán dizájn. Jól felszerelt a hibrid, a tesztelt változatban gyári beépített navigáció segítette a tájékozódást, telefonálni a Bluetooth révén kihangosítva lehet, a merevlemezen zeneszámokat gyűjtögethetünk. A klíma automatikus, kétzónás, a nyitás kulcsnélküli. Hagyományos váltónk nincs, sem kézi, sem automatikus. Csak egy, a Priusból ismerős választókarunk van, amellyel előre-, vagy hátramenetet kapcsolunk. Meredek lejtőkön érdemes használni a kar B fokozatát, ez a motorféküzem energiáit hasznosítja.

Az autóban kulcsszó az energia, a különböző üzemmódokat (normál, eco és power) a dinamikus és a takarékos haladás jegyében különítették el. A hibrid hajtás technikai részleteiről korábbi cikkeinkben beszámoltunk.

©

Igyekeztem bebizonyítani, hogy a hibridautó nem fogyaszt sokat. Bár feliratok hirdették a tesztautón a hihetetlen, 3,8 literes átlagfogyasztást, sajnos nem jártunk ennek a közelében. A legóvatosabb vezetési stílusomat leporolva, lesújtva az autósok szitkozódó, vérben forgó pillantásaitól sem tudtam a számítógép szerinti 4,2 literes átlagfogyasztásnál jobb eredményt elérni. Igyekeztem minél többet üresben gurulni, hogy töltsem az akksit, lejtőkön B-be kapcsoltam, erőteljesen fékeztem, amikor kellett, és a lehető legtöbb alkalommal használtam a csak elektromos üzemmódot (ev). Imádtam halkan siklani, az áramszedők kattanását, a papucsok surranását hallgatni. Néztem a hatást az embereken, de ők nem vettek észre, nem hallottak.

Szerencsére voltak rajongóim. Mivel méretes feliratok hirdették autómon a küldetését, vonzotta a tekinteteket a matricás kocsi. Egy csepeli bolt előtt még belém is kötöttek. Szép csendben sunnyogtam volna ki a parkolóból, amikor egy műszak végét ünneplő ételfutár fülében headsettel, kezében nyolc zsömlével, fél kiló szeletelt párizsival és egy Kalinka vodkával, megkocogtatta az ablakot. Fenyegetőnek véltem a közeledést, megadtam magam és leengedtem az ablakot. Ököl helyett kedvesen megkérdezte, hogy akkor most nem fogyaszt az autó? Miután felvilágosítottam, hogy a főútra kanyarodásig nem is fog, elismerően csettintett a szájával, és belekiáltotta a világba, hogy ilyen autót kellene vennie mindenkinek.

Az emberek mellett az állatok rokonszenvét is sikerült zöld autómmal kiérdemelnem. Szintén Csepelen jártam, a hazaút pihentető nyugalmát élveztem, amikor a szemem sarkában láttam, hogy egy rakoncátlan levél ide-oda szaladgál a szélvédő alján. Nem foglalkoztam különösebben vele, hisz megtörténik az ilyen benzinfaló kocsik esetében is. Este volt, sötét. Mentünk vagy 10 kilométert, amikor a feleségem, aki nem csak az előttünk lévő útra koncentrált, felkiáltott, hogy né, ott egy egér! Először nem is hallottam, bolgárgyuri okfejtésével voltam elfoglalva, de amikor másodszor, kissé hangosabb hívta fel a figyelmemet a hívatlan vendégre, megakadt a szemem a pofás kis pofán, aki két lábára ágaskodva, kérdőn és szemrehányóan nézett egérszemet velem a szélvédőn át. Annyira meglepődtem tőle, hogy félrehúzódtam. Erre az egér megijedt és elkezdett oda-vissza futkározni a szélvédőn, de csak nem akart szabadulni az autótól. Ennek fele sem tréfa, gondoltam, küzdjünk meg férfiasan, és kiszálltam a kocsiból. A feleségem már korábban felkapta a lábait, nehogy behatoljon a böszme és lerágja, de a neheze, a küzdés gyötrelme rám hárult. Nem volt nálam semmilyen fegyver, csak a telefonom, azzal hadonásztam, az egér csak futott, amíg egyszer végre megtalálta a lyukat, ahonnét előjött és eltűnt a motortérben. Ciccegtem neki egy darabig, de nem bújt elő, így azt a kellemetlen döntést kellett meghoznom, továbbmegyünk. Egérkomával azóta nem találkoztam, de feltűnt a macskák érdeklődése a kocsi iránt. Ha ez így megy tovább, nem akarok én hibridet. A jó kis kerregős dízel bezzeg elriasztja a vadakat.

[[ Oldaltörés (Mennyit fogyaszt?) ]]

Emelkedőn hamar kifutunk az elektromos hatótávból, 2-300 méter után besegít a benzinmotor, de sík terepen, teljesen feltöltött akkumulátorokkal két kilométert bátran megtesz az autó, a legteljesebb csendben. Ha a rendszerre hagyjuk, és nem mi nyomkodjuk az ev gombot, többet és gyorsabban is haladhatunk elektromos hajtással. Ha takarékosan vezetünk, az autó leállításakor dicsérő üzenet jelenik meg a központi kijelzőn, ez nagyon szívmelengető a mai világban.

Amilyen nehéz volt 4,2 literes átlagra lesüllyedni, olyan könnyű volt ezt az eredményt elrontani. A fiam kizárta magát a házból, így a szokásos tötymörgés helyett tempósan kellett hazamennem Budapestről. Eco üzemmód helyett, amely csigatempót jelent, felkötöttem a nyúlcipőket, benyomtam a power gombot, amitől autóként kezdett viselkedni az Auris. Addig korábban sosem hallott hangok törtek elő a motortérből, nevezzük visításnak – de a lényeg, hogy szinte repült a kocsi, még a 100-as sebességhatárt is átléptem. Gyorsultam, cikáztam, Audi TT-t nyomtam le a lámpánál, amikor észrevettem, hogy a hősies 4,2-ből hirtelen 4,7 liter/100 kilométeres átlag lett. Innen már nem volt visszaút, hiába mutatott a teszt végén a számítógép 4,4 literes adatot, a zebszámológépem szerint 4,7 liter volt a Toyota átlagfogyasztása 100 kilométerenként. Végül is nem rossz, kedvezőbb a fogyasztása, mint a Priusnak, igaz kisebb autó is annál. A hajtás mellett közös a két kocsiban, hogy szűkös a csomagtartó, bár az ülések ledöntésével javul a helyzet.

©

Előzéshez érdemes a power üzemmódot használni, ilyenkor fickós a kocsi, a fordulatszám addig emelkedik, amíg tapossuk a gázt, ha elengedjük, majd újra lenyomjuk, akkor kvázi vált a rendszer, már sikít úgy a motor.

Futóműve keményebb mint egy normál Aurisé, főleg a hátsó tengely koppan nagyot, ott vannak az akksik. A nehéz far jót tesz kanyarodáskor, az ESP gyakran bekapcsol, ha túlfaroltatnánk az Aurist.

Bár nincs középalagút, a választókar kialakítása nem praktikus, az alatta lévő rekesz menet közben nehezen hozzáférhető. Igaz, ha a telefonunknak keresünk helyet, választhatjuk a kartámasz alatti üreget, de a készülék maradhat a zsebünkben is, a Bluetooth kapcsolat felépítése könnyű és gyors, használata problémamentes. Teljesen fölösleges és csak heylet foglal a kézifék karja is, P- állásban az autó nem mozdul, rögzítve van, ráadásul nem hiszem, hogy nem fért volna bele a keretbe az Avensisnál is használt elektromos rögzítőfék.

A fékezés élménye különleges, másképp lassul, mint egy átlagos autó, és megállás előtt úgy susog, mint egy megállóba érkező villamos, vagy trolibusz.

Műszaki adatok és képek az Autómenedzser.hu autós portálon.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Biró Csongor Autó

Toyota Land Cruiser teszt: érti a tréfát, de nem szereti

Ami a Jeep Wrangler az amerikaiaknak, a Land Rover a briteknek, a G-osztály a németeknek – az a Land Cruiser a japánoknak. Igazi offroad legenda. A háromliteres dízelmotor valóban az őskort idézi, de az autó kényelme, technikai fejlettsége és ár/érték aránya a nagytestű terepjárók legjobbjai közé emeli. A kakasülőn ülve összetöpörödik a világ, mindenki csak felnéz rá, elnézőek esetlenségével és ott is előnyhöz juttatják, ahol nem kellene.

hvg.hu Autó

Toyota Urban Cruiser teszt: egy csipetnyi SUV

Itthon a Suzuki SX4 az egyik legnépszerűbb mini SUV, de a Jimnyt, az Ignist és a Fiat Pandát is sokan választották összkerékhajtással. Ebbe a körbe furakodik be a különc Toyota. Az Urban Cruiser 4x4 igényes, intelligens, ám a magyar piacon mégsem életképes. Főként az ára miatt.

Biró Csongor Autó

Toyota RAV4 teszt: hatodik érzék

A megújult Toyota RAV4 szép lett, képességeit közúton és terepen is kamatoztathatja sofőrje. Nyugodt, finom autó, amelyben bő erőtartalék pihen. Barátságos kompromisszum azoknak, akik keverik a városi és a vidéki létet. Elfér egy pláza mélygarázsának szerpentinjein, de a sáros, havas és meredek földúton is elboldogul.

hvg.hu Autó

Toyota Prius teszt: valóban olyan keveset fogyaszt a villanyos?

A Toyota Prius III-ban (harmadik generációs) minden a fogyasztásról szól, kis zöld autókat gyűjtünk a kijelzőn, ha megtakarítunk 30 Wattot óránként, lassításkor leáll a motor, töltődik az akksi, villanyüzemben nincs kibocsátás - őrület, mekkora a felhajtás a szén-dioxid körül. Ám, a Priusra mégsem úgy fogok emlékezni, mint minden idők legtakarékosabb autójára, hanem mint minden idők legmodernebb autójára. A high-tech és a varázslás hétköznapi megtestesülésére.

hvg.hu Autó

Toyota Land Cruiser teszt: bárhol elmegy

Több mint fél évszázadra visszanyúló történetével, páratlanul jó terepképességeivel és tartósságával a Land Cruiser megbízhatóságának hírneve sziklaszilárd. Hóban, jégben - ott ahol a madár is őzekkel jár – tettük próbára a Land Cruiser család legújabb tagját. Nem volt olyan helyzet, pillanat, vagy útszakasz a Mogyoród és Szada környéki dombokon, ahol megnyikkant volna a kocsi. Csak a jég jajongott alattunk, a legyőzöttek szégyenhimnuszát fújta a szél.

Biró Csongor Autó

Toyota Auris teszt: hibrid helyett jó lesz a dízel is

Nagyon jó autó a dízel Toyota Auris: kényelmes, kellemes, kis család számára praktikus, cégautónak szerény, tartós, erőforrása takarékos, nyomatékos és halk. Egyszóval: aranyat ér. Igaz, az árát is aranyban mérik.

Biró Csongor Autó

Toyota Verso teszt: Ábel a rengetegben

Közel kétezer kilométeren át nyüstöltem sok csomaggal, sok utassal, számtalan szerpentinen, hegyen, dombon és kátyún át Erdélyben és Magyarországon a Toyota Versót. Panasz nélkül tűrte a megpróbáltatásokat, az emelkedőkön megizzadt, a falusi utakon megszeppent, de sem zokszót, sem mérges morgást nem hallatott. A benzinnel nem volt telhetetlen, ám a csomagokat csak úgy nyelte.

hvg.hu Autó

Toyota RAV4 teszt: kátyújáró

Bár manapság divat a dízelmotor és az automatikus váltó kombinációja az SUV szegmensben, ezúttal a jó öreg, ám nemrégiben felfrissített Toyota RAV4 benzines csúcsváltozatát faggattuk, számára a legelőnyösebb időszakban: télen. Hattyúdal ez, hisz idén érkezik az utódja.

Biró Csongor Autó

Toyota Avensis teszt: utazó ügynök

Új, üzleti, üzletkötői felszereltséggel tettük próbára a Toyota Avensist. Ezúttal a leggyengébb dízelmotorral választottuk. A halovány menetteljesítményért visszafogott fogyasztás kárpótolt.

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Mit szólna, ha ilyen lenne az összehajtható iPhone? – videó

Mit szólna, ha ilyen lenne az összehajtható iPhone? – videó

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

Kevés ritkább eladó mai autó van, mint ez a Lamborghini Veneno Roadster

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Tárt karokkal várják a Fideszt az EP szélsőjobbosai

Tárt karokkal várják a Fideszt az EP szélsőjobbosai