A közlekedési szabályok évről-évre változnak, azonban az idei esztendő számos meglepetést tartogat az autósok számára. A megváltozott szabályok óvatosságra sarkallják a közlekedésben résztvevőket, a törvény betűi alól már külföldön sem lehet kibújni. A kihágás pedig súlyos pénzösszegekbe kerülhet. Az osztrák büntetések már behajthatók itthon a magán- és a cégautókkal közlekedőkön is.

Hazánk is tagja a 2000-ben, öt európai uniós tagállam által létrehozott Európai Gépjármű és Vezetői Engedély Információs Rendszernek (EUCARIS), mely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó országok hatóságai a területükön, külföldi jelzésű gépkocsival történő kihágásokat, szabálysértéseket, saját nemzeti szabályozásuknak megfelelően büntessenek. Magyarország számára egy nagy előrelépést jelent az, hogy az osztrák parlament 2010-es őszi ülésszakában kétoldalú megállapodást kötött hazánkkal, mely a központi nyilvántartásban rendelkezésre álló, a gépjárművekre és a vezetői engedélyekre vonatkozó adatok kölcsönös adatátadásán alapul. Ily módon, a magyar utakon, ausztriai szomszédaink által elkövetett szabálysértések bírságai könnyedén behajthatók, azonban ugyanez vonatkozik az Ausztriában elkövetett, magyar kihágásokra is.

A LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója, Horányi István óvatosságra inti az autósokat: „Különösen a síelések és téli kirándulások időszakában utaznak sokan a szomszédos Ausztriába. Igyekszünk felhívni ügyfeleink figyelmét, hogy külföldön is tartsák be a közlekedési szabályokat! A kihágásokat ugyanis, a korábbi gyakorlattól eltérően, az egyezménynek megfelelően szankcionálja az osztrák hatóság a kölcsönös adatszolgáltatásnak és a rendkívül fejlett, arcképet is rögzíteni képes kameráknak köszönhetően.”

Határainkon belül is szigorúbb már a törvény betűje: ismét kiszabhatnak helyszíni bírságot is a szabálytalankodókra. A gyorshajtók, a biztonsági övet bekapcsolni elmulasztók, a piros jelzésen áthaladók, illetve az ittasan vezetők 10 000-300 000 forintos büntetést kockáztatnak. A bírságokat attól függetlenül behajtják, hogy saját vagy céges, esetleg flottakezelő által üzemeltetett gépkocsit vezetve szabálytalankodtak.

A büntetések behajtását illetően egyéb szigorítások is várhatók. A tervek szerint a Közlekedési Hatóság a bírsággal tartozók járművét idén júniustól már a közúti ellenőrzés során kiállíthatja a forgalomból, egészen addig, amíg a bírság összegét ki nem fizetik, sőt január 1-jétől joga van ahhoz is, hogy a tartozók járművét kitiltsa a forgalomból. A törvény a hatóságok számára gyorsabb ügyintézést ír elő: az objektív felelősség körébe tartozó szabálysértések esetében az elsőfokú határozat kézbesítésére már csak 90 nap áll rendelkezésükre, az ügy utána elévültnek tekintendő.

A 2011-es legfontosabb KRESZ módosítások között említést érdemel még a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek előzési tilalma, illetve az online is elvégezhető elméleti KRESZ tanfolyam lehetősége is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Autó

Mit érnek a négy évszakos gumik?

A kis- és kompaktautókra jó alternatíva lehet a téli gumik helyett a négy évszakos gumi, derül ki az Európai Autóklub (ACE) és a német műszaki vizsgaközpont (GTÜ) közös tesztjéből. 185/60 R15 méretben több négy évszakos gumit teszteltek, és ezeket összehasonlították a Nokain azonos méretű téli és nyári gumijával.

hvg.hu Autó

Mire képesek a táblafelismerő rendszerek?

A közlekedési jelzések szándékos és nem szándékos figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat. Ezt mérsékelheti a főleg luxusautókban extraként rendelhető közlekedési jelzéseket felismerő asszisztens. Hogy mit tudnak az új rendszerek, az ADAC tesztelte az eddig elérhető járműmodellekben.

Autó

Jó irányba halad az autóipar?

Európában és Észak-Amerikában a céljárművekre, a feltörekvő piacokon, például Kínában a biztonságos, alacsonyabb költségű autókra van növekvő fogyasztói igény – a globális gépjármű-ágazati szereplők így válaszoltak arra, hogyan lehet legjobban megfelelni a drámai módon változó képnek. A KPMG globális autóipari felmérésében piacvezető autóipari cégek vezetőit kérdezték az új kihívásokra adott válaszaikról, innovációs törekvéseikkel és egy kialakuló értéklánccal kapcsolatos terveikről az elkövetkező öt évre vonatkozóan.

Biró Csongor Autó

Melyek lesznek a legjobb használt autók? Toplista

A német AutoBild magazin és a használtautók értékét meghatározó EurotaxSchwacke 10 kategóriában állították fel a legértékállóbb autók rangsorait. A lista összeállításában nem a múltra alapoztak, hanem megbecsülték, mennyit fognak érni az autók 4 év múlva. Az AutoBild szerint az év nyertese a Mini Cooper és a Dacia Sandero - ez a két autó őrzi meg a legjobban értékét euróban (a Dacia 3843 eurót veszít értékéből), illetve vételárának százalékában (Mini 68,5 százalék).

Biró Csongor Autó

Durvult a KRESZ – a legfontosabb változások

Január 1-jétől több ponton megváltozott a KRESZ, így például már nem előzhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók az autópályákon, valamint a kétszer kétsávos autóutakon reggel hat és este tíz óra között. Az Országgyűlésben december 20-án több, a közlekedést érintő jogszabály-módosítást fogadtak el.

Biró Csongor Autó

Melyek a legértékállóbb autók? Toplisták

Új autót jó áron vásárolni az érem egyik oldala. Azonban amikor azt használtautóként kívánjuk eladni 2014-ben, kiderül, hogy az autó a valóságban mennyit ér. A Focus német magazin online kiadása 15 járműkategóriában a bähr & fess forecasts piackutatóval közösen felmérte a piacot és kihirdette járműkategóriánként az értékállóság bajnokait.

"A magyar a Kárpát-medence nyertes nemzetei közé lép" – óvodaalapkövet tett le a miniszteri biztos Nagycétényben

"A magyar a Kárpát-medence nyertes nemzetei közé lép" – óvodaalapkövet tett le a miniszteri biztos Nagycétényben

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Harry herceg és Meghan Markle Afrikába költözhet

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Fluor Tomi: Háromszor tiltottak le, a második után már elengeded

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak